Кoрдунаши шести пут обиљежили славу Свету Петку у Чикагу и обнављају светиње у завичају

Кордунаши који живе у Чикагу и околним градовима у недељу 29. oктобра 2017. године обилежили су своју Славу Свету Петку. Свечаност је одржана у Српском храму Светог Василија Острошког у чикашком предграђу Лејк Форест. Церемонију сечења Славског колача обавио је свештеник Ђуро Крошњар такођер поријеклом са Кордуна, из села Чемернице крај Топуског. Како је истакао у пригодној беседи Кордунаши у овм дијелу Америке одбарали су ову Славу присјећајући се цркава Свете Петке у кордунашким селима Сјеничак, Чемерница и Коларић.

Домаћини Славе породице Влајнић, Јеросимић, Барбир, Мркаљ, Данчуо, Манојловић, Габрић и Крошњар за славску трпезу припремили су традицинална јела и пића са Кордуна.



Ово највеће годишње окупљање Кордунаша у Чикагу одржано је шести пут, а поред дружења мислили су и на крај из којег потичу. И овог пута прокупљени су доборовољни прилози намјењени за обнову српских храмова на Кордуну посвећених управо Светој Петки. Овогодишње је било намјењено за завшетак српског храма у Сјеничаку крај Карловца и поправку крова на храму у Чемерници. Храм у Сјеничаку су 1942. године усташе срушиле, а обнова од темеља покренута је поводом обилежавања три вијека парохије и спроводи се искључиво добровољним прилозима Кордунаша и пријатеља из цијелог свијета.

С. Данчуо

Антрфиле: УСПЕШНИ КОРДУНАШИ


Међу гостима био је Кордунаша који су у новој средини остварили значајне пословне успјехе. Од старије генерације усељеника то је свакако Перо Самарџија истакнути члан српске заједнице у Чикагу и Америци, познат и по томе што помаже завичај. Од млађих је Душан Влајнић, „дијете из колоне “, главни кувар у престижном Елмрст Калеџу и кувар ове кордунашке Славе. Он је баш на Свету Петку примио признање „кувара године“ за регион од 30 америчких савезних држава и у конкуренцији од 96 главних кувара. У коппанији Чартвелс која само у Чикагу дневно припрема неколико стотина хиљада оброка за школе, колеџе, универзитете, болнице и стадионе, Душан ради близу 20 година. Угоститељску школу започео је у Топуском, наставио у Панчеву и специјализирао у Чикагу.

 

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)


НАПОМЕНА: Преношење текстова је дозвољено само уз навођење извора и ОВАВЕЗАН линк