ПРОГРАМ – САВЕЗ СРБА ИЗ РЕГИОНА

 

http://ssr.org.rs/wp-content/uploads/2015/12/PROGRAM.pdf

ПРОГРАМ | Савез Срба из региона је политичка организација која се залаже да  Срби у региону западног Балкана постану државно и национално питање у Србији. Сматрамо да Србија треба са пуном пажњом да покуша да рјешава њихове проблеме  и  посвети се унапређењу права Срба из региона која су угрожена.

Најтежа ситуација је у Хрватској и Федерацији БиХ гдје су Срби деведесетих година доживјели етничко чишћење и велика страдања. Такође, положај Срба је тежак и у Црној Гори, Албанији, Словенији и Македонији.

ПРОГРАМ

Срби у Републици Српској се суочавају са покушајем наметања босанског језика и сталним отимањем државних надлежности супротно Дејтонском споразуму. Желимо да институције наше државе буду чврст ослонац Срба у региону и да буду мјесто којој у свако доба могу да се обрате и очекују помоћ и подршку за рјешавање својих бројних проблема.

Савез Срба из региона залаже се да грађанима који су родом или поријеклом из република бивше Југославије и свим другим оштећеним грађанима Србије активно помогне у повратку  одузетих имовинских, стечених и бројних других права, исплати ночвана накнада за уништену или отету имовину, успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине и коначно ријеши питања несталих лица.

Сматрамо да Србија треба са пуном пажњу посвети овом проблему тако што ће формирати тимове правника и адвоката који треба да пружају бесплатну правну помоћ заинтересованим грађанима и да припреме извјештаје о конкретним примјерима кршења људских права грађана Србије у Хрватској, Федерацији БиХ и другим државама региона. Наведене извјештаје треба превести на стране језике и са њиховим садржајем упознати међународне организације,  европске и свјетске медије и интелектуалце и најширу међународну јавност.

ПРОГРАМ 2

Савез Срба из региона залаже се да надлежне државе институције активним дјеловањем помогну прогнаним Србима, који су још увијек подстанари или живе у лошим условима, да што прије ријеше своје стамбено питање у процесу интеграције.

Неприхватљиво је да прогнана лица, као највеће жртве ратова на простору бивше Југославије, више од 20 година живе као подстанари издвајајући значајна средства од својих тешко зарађених плата за кирије. Због тога је веома важно да се донаторска средства Европске уније и других држава и организација утроше на транспарентан начин за рјешавање стамбених потреба прогнаних Срба и других оштећених грађана.

Савез Срба из региона жели да допринесе изградњи национално утемељеније, економски просперитетније, боље и праведније Србије. Окренути смо будућности и очувању традиционалних националних, духовних и културних вриједности. Због тога желимо да у својим редовима окупимо способне, угледне и поштене људе, као и велики број младих и енергичних чланова који су спремни да својим ангажовањем допринесу остварењу прокламованих циљева наше организације. Оснивањем Савеза Срба из региона грађани Србије који су родом и поријеклом из бивших југословенских република и сви други заинтересовани грађани добили су нову енергију и снагу која ће, упркос свим изазовима и објективним тешкоћама, упорно и досљедно  радити на остварењу свог програма.