Ветерани Сјеверне Далмације и Лике одиграли пријатељску фудбалску утакмицу у селу Љуково

Ветерани некадашњих фудбалских клубова из регија Сjевернe Далмацијe и Ликe, 20. Маја 2017. године окупили су се у селу Љуково, надомак Инђије, гдjе су одиграли пријатељску утакмицу.

Некадашњи играчи оставили су популарно речено „срце на терену“ у знак сjећања како се некада играло на просторима бивше Републике Српске Крајине, и поводом обиљежавања 25 година од оснивања Фудбалског савеза Сjеверна Далмација и Лика.

У историју нас је вратио Жељко Ђекић, спортски новинар, који је некада уживо пратио најважнија спортска дешавања у РС Крајини. „Оснивачка Скупштина фудбалског савеза Лике и Сјеверне Далмације одржана је 1992. године у Грачацу. Од 14 тада регистрованих клубова ( „Партизан“ Плашки; „Граничар“ Личко Петрово Село; „Плитвице“ Плитвичка језера“; „Партизан“ Кореница; „Крбава“ Удбина; „Јединство“ Доњи Лапац; „ Устаник“ Срб; „Грачац“ из Грачаца; „Рудар“ Обровац; „Велебит“ Бенковац; „ Буковица“ Кистање, „Динара“ Книн, „ Кричке“ Кричке, и „ОФК Дрниш“ Дрниш). Скупштини је присуствовало 13 овлашћених представника. Одлучено је да сједиште Савеза буде у Грачацу, а за првог предсjедника Савеза изабран је Младен Јовановић из Бенковца“, подсjетио је он.

 

У Југославији Кордун, Босна, Банија и Лика, то је мајко тврђе од челика


И није узалуд чувени слоган из времена велике Југославије „У Југославији Кордун, Босна, Банија и Лика, то је мајко тврђе од челика“. Заиста, играчи обе репрезентације показали су још једном своје фудбалско умеће, знајући да су неки од њих направили и европске каријере… То је публика и очекивала.

Репрезентацију Лике чинили су: Жељко Ђекић, Петар Тонковић, Влашко Ђекић, Небојша Цвјетковић, Mилорад Кљајић, Душан Ђекић, Душко Кораћ, Mилорад Орлић, Mилан Кљајић, Борислав Брујић и Душан Ћук. У другом полувремену су ушли: Рaтко Ђекић, Никола Поповић, Deјан Чича, Mилан Трнинић, Мирослав Кљајић и Никола Кораћ.

Репрезентацију Сjеверне Далмације чинили су: Граовац, Цупаћ, Врцељ, Угљеша Малбаша, Кнез, А. Кркљеш, Момир Милета, Милан Стегњаја, Саша Стегњаја, Раде Његић, Никола Дуброја, Нимић, Владо Скокна, Милан Јањић, Васо Јањић, Милан Ђурица, Жељко Ђурица, Ален Ђурица и Mилан Штрбац.

Судили су: Петар Берић, Миљевић и Остојић.

Утакмица је завршена резултатом 6-2 за екипу Сjeверне Далмације, а, мада је резултат био у другом плану, жестоко се борило за сваку лопту, тако да су у појединим тренуцима чак и сијевале варнице међу играчима, које су на срећу врло брзо смирене.

Награду за најбољег играча и стрелца утакмице добио је Саша Стегњаја (Сjеверна Далмација), за најбољег голмана Жељко Ђекић (Лика), а побjеднички пехар преузео је капитен екипе Сјеверне Далмације Угљеша Малбаша.

Др Стево Вукша,који је био у улози селектора екипе Северне Далмације, каже да су на ову идеју дошли наком пуно лутања и покушаја да оживе спорт, посебно фудбал који има традиционални значај у овим крајевима. „Прва лопта код нас је дошла још 1909.године, у Бенковац и Книн, а први ногометни клуб основан је 1913.године, Динара из Книна. Велебит је основан 1925, а 1926.год. Грачац“,подсjетио је некадашњи лекар НК Велебита, и додао да имају план да припреме монографију НК Велебита у наредних неколико година, јер се приближава његова стогодишњица од оснивања (1925. године).

 

НК Велебит – љубав за сва времена


Слободан Гњидић, некадашњи селектор Крајине, који је на утакмици извео први ударац, присjетио се златних времена. „Један новинар је 92-е написао „НК Велебит – љубав за сва времена“, тако је заиста било. Тада су играчи, навијачи, и сви ми, живjели за свој клуб, за своју регију“, објаснио је он. Овај човjек, који је створио НК Велебит онаквим каквог га је шира јавност упознала, рекао је да подржава ову идеју, јер је то једини репрезентативан начин да покажу да и данас, кроз спорт а и уопште, постоје Крајишници, иако су протjерани са својих вjековних огњишта.

Капитен побjедничке екипе, Малбаша Угљеша, рекао је за „Српско коло“ да без обзира на резултат, овде су дошли да се друже. „Сама идеја је добра, свима нам је потребно дружење. Лијеп је осjећај срести пријатеље и саиграче послије 20 и кусур година“, навео је он. „Ми смо једни, само што нас Велебит дијели“, закључио је Малбаша.

Сви су се сложили да је циљ да на њихову дjецу пренесу спортску традицију, а гледајући младог Владана Ђекића, сина голмана екипе Лике и спортског новинара Жељка Ђекића, узданицу младог тима (Примавере) свjетски познатог Интера, види се да у томе и успијевају.

новинар Српског кола
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)