20. godina tradicije – Manifestacija „Dani bresaka“ održana u Novom Slankamenu

Jubilarna dvadeseta po redu manifestacija „Dani bresaka“  koju organizuje  Kulturno-umjetničko društvo  „Dr Đorđe Natošević“ i Mjesna zajednica Novi Slankamen  pod pokroviteljstvom opštine Inđija održana je  20. jula. Ove godine manifestacija je počela izložbom meda, zatim je uslijedio tradicionalni defile kroz  centar sela, a  program je završen  koncertom  kulturno- umjetničkih društava iz Srbije kao i iz okruženja.

Svake godine u ovoj manifestaciji  učestvuje oko 500 učesnika, a pred brojnom publikom, osim  domaćina  ove godine predstavili  su se i KUD  „Dvorovi“ iz Republike Srpske, SKD Prosvjeta  pododbor Virovitica iz Republike Hrvatske,  KUD Zavičajnog udruženja Slavonaca iz Beograda, KUD „Mladost“ iz Krepoljina i  „Čukojevac“ iz Kraljeva. Takođe učestovali su i samostalni umjetnici. Raskošnim glasom predstavila se  Irina Arsenijević, a svojim glumačkim umjećem i duhovitim skečevima publiku je oduševio Đorđe Plačković.

Program je otvorila predsjednica KUD-a „Dr Đorđe Natošević“ Svetlana Aleksić koja je poželjela svima dobrodošlicu na obilježavanje ovog važnog jubileja i zahvalila se prijateljima manifestacije koji su doprinjeli da se i ove godine održi kontinuitet u kvalitetu programa na „Danima bresaka“ .

„KUD „Dr Đorđe Natošević  može se pohvaliti ove godine srebrom na Pokrajinskoj smotri folklora djece za mlađi i stariji uzrast u Bačkoj Topoli. Takođe, ono što je pohvalno je da se broj mlađih članova iz dana u dan povećava, što me posebno raduje“, rekla je predsjednica KUD-a Svetlana Aleksić.

U igri i pjesmi, predstavljanju kulture, običaja i tradije svih krajeva iz kojih dolaze učesnici programa, uživao je i predsjednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević.

Pozdravljajući svoje prisutne goste, učesnike i mještane, poželio im je da još dugo proslavljaju „Dane bresaka“.

„Ova jubilarna 20.manifestacija je dokaz trajanja i tradicije i želim vam da vaši plodovi bresaka traju još duže i da njihovo kvalitet bude još bolji. Opština Inđija uvijek će rado podržavati ovakve manifestacije“, poručio je Predojević.

KUD „Dr Đorđe Natošević“   osnovan  je 1997.godine, njegovi članovi česti su učesnici na brojnim takmičenjima i smotrama folklora, a finansiraju se uglavnom od svojih članarina  i  uz podršku Opštine Inđija, kao i Mjesne zajednice Novi Slankamen.

Predsjednik  MZ   Novi Slankamen Dragan Krivošija bio je ponosan na dobru posjećenost manifestacije ali i na dobar rod breskve u ovom kraju koji je poznat i po jabukama, slatkom grožđu…

„Iz godine u godinu naša Mjesna zajednica napreduje i razvija se. Imamo podršku rukovodstva Opštine Inđija, što nam mnogo znači. Asfaltirano je dosta ulica u prethodnom periodu, planiramo uređenje centra sela, proširenje kapaciteta dječijeg vrtića, a planiramo i novu industrijsku zonu tokom ove godine “, istakao je Krivošija govoreći o aktuelnim dešavanjima i radovima u Novom Slankamenu.

I ovogodišnji dani bresaka završeni su podjelom najukusnije domaće breskve svakom posjetiocu.

Novinar „Srpskog kola“

Vesna Pešić

 

 

Nema komentara

Napišite komentar