41. broj časopisa ”Glas Holmije”

Iz štampe je izašao 41. broj časopisa za književnost, istoriju i kulturu „Glas Holmije“, koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, čiji osnivač i izdavač je Srpsko istorijsko-kulturno društvo „Nikola Vasojević“, Berane, piše Vasojevići sprsko pleme.
“Mi u redakciji smo ovih dana rezimirajući vrijeme i učinak ovog časopisa zaključili da je cilj njegovog osnivanja postignut, što potvrđuju i mnogi poznavaoci pisane riječi. Ono što smo na početku istakli da…U vremenima poremećenog sistema vrijednosti, kad nosioci novog globalnog poretka nastoje da potisnu tradicionalne kulturne i istorijske vrijednosti i umjesto njih na vidno mjesto istaknu nešto što nema dodirnih tačaka sa urođenom duhovnom snagom i tradicionalnom kulturnom i naučnom baštinom srpskog naroda, grupa skromnih i vrijednih entuzijasta, okupljena oko Srpskog istorijsko-kulturnog društva „Nikola Vasojević“ odlučila je da pokrene časopis „Glas Holmije“, kako bi dala doprinos očuvanju svega naprednog, po čemu smo se kroz vjekove prepoznavali u civilizovanom svijetu. Od osnivanja časopisa izašao je 41 primjerak, čijim posredtvom su naši brojni čitaoci šireg regiona obogaćeni istorijatom Vasojevića i ostalim dešavanjima tog i okolnog prostora. Poznato je da se nekada oblast oko „svete“ vasojevićke planine Kom, gdje živi najveće srpsko pleme, nazivala Holmija, što nas je i opredijelilo da naš časopis štampamo pod tim imenom“, saopštio je Goran Kiković, glavni i odgovorni urednik časopisa ”Glas Holmije”.

Kako je kazao da smo “ubijeđeni da je upravo Kom, taj div među planinama, davao gorštačku i intelektualnu snagu srpskom narodu ovoga kraja, potrebnu da bi se opstalo na ovim prostorima i odoljelo brojnim udarima različitih zavojevača, koji su nastojali da porobe ponosno Vasovo pleme i izbrišu ga sa mape živih. Tim prije, jer je Holmiji kao državi, odnosno kneževini udario temelje i jedan od najobrazovanijih Vasojevića knez Nikola Milošević Vasojević, poznat kao Nikola Konzul, koga je 30. maja 1844. godine nasilna smrt pretekla da svoju zamisao sprovede u djelo. Ove godine smo održali svečanosti u čast Nikole Vasojevića Donjem Zagaraču i u Danilovgradu, povodom 175. godišnjice od njegove smrti”.

„Nastojimo da se između korica ovog časopisa nađe sve ono što zavređuje pažnju sa željom da, između ostalog, kao budni hroničari svoga vremena, odbranimo srpski jezik i ćirilično pismo, koje je vjekovima postojalo na „svetim vodama“ Lima. Zato nam je važno šta misle uvaženi čitaoci koje uvijek pozivamo na saradnju, jer su oni podržali naš poduhvat, kako bi zajednički odgovorili postavljenom zadatku. Njihov sud i sugestije su nam glavne odrednice, jer „glas naroda je Božji glas“, koga treba uvažavati, onako kako su Vasojevići uvažavali i u svojim srcima nosili amanet pradjedovski, jer samo u njemu stanuje nada za neko bolje sjutra. Na putu do tog boljitka potrebna su nam oštra pera i puno duhovnog mastila, koje će ostaviti trajni zapis, jači od ognja i mača, koji visi nad našim glavama. Uvjereni da je Bog Vasojevićima i u ovim teškim vrenemima tako nešto i podario nudimo čitaocima „Glas Holmije“ ili bolje rečeno „Glas istine“, u nadi da zavrijeđuje pažnju i interesovanje i šire čitalačke publike”, navodi u svom izlaganju Kiković.

Njegov glavni i odgovorni urednik Goran Kiković, istoričar i hroničar Vasojevića , rezimirajući vrijeme i učinak ovog časopisa, istakao je da je cilj njegovog osnivanja postignut, što potvrđuju i mnogi poznavaoci pisane riječi.

„Ovaj broj, kao i predhodnih četrdeset, jeste podsjetnik na prošla vremena, ali donosi i najnovije vijesti iz oblasti stvaralaštva, koje nijesu za jedan dan, koje traju i koje će trajati, koje se, dakle, priključuju tradicionalnim vrijednostima srpskog naroda“, kazao je Kiković.

On je istakao da časopis potire svaku sumnju u vasojevićki separatizam, na šta bi upućivalo istorijski predložak – ideja Nikole Vasojevića Miloševića da, na prostoru Vasojevića, stvori državu, koju je nazvao Holmija, što bi moglo da znači: Brđanska zemlja, već samo hoće da Srbi u Vasojevićima, i ma gdje u Crnoj Gori, budu ravnopravni sa onima građanima Crne Gore koji se ne izjašnjavaju kao Srbi jer, prema njegovim riječima, Srbima iz Vasojevića Crna Gora je otadžbina.

„U svakom slučaju, ovo je lijep i koristan, a ne samo dobronamjeran, izraz kulturne inicijative, koja je već za četrdeset brojeva doprijenila da se za prostor Vasojevića više sazna i u ovim vremenima poremećenih vrijednosti“, kaže glavni urednik časopisa „Glas Holmije“.

On naglašava i to da treba težiti najboljem, da bi se postiglo nešto približno tome čemu težimo, a da bi nešto bilo svjetsko, mora prvo da bude lokalno, da se izbori za svoj identitet u svome mjestu, a zatim da se kleše u konkurenciji na širem prostoru.

„Mnogi stvaraoci van granica Vasojevićke oblasti su podržali ”Glas Holmije”, kao izraz mogućnosti kulturnih prilika, tako što ga čitaju, sarađuju sa časopisom, kritikuju, ali i pohvale – ne treba da budemo kao oni koji sto godina strepe, da se neko njihov ne istakne. Tako, uz dobru volju koju su pokazali oni koji su se okupili oko časopisa, i uz opštu podršku, nadam se da je časopis sa četrdeset jedan broj i osam godina postojanja izdigao se do onog nivoa kad će pojedini njegovi prilozi biti i jedna od ‘ponuda na švedskom stolu’ kulture koja se stvara na srpskom jeziku, a ako nam se to desi, bićemo i jedna od ‘ponuda’ koje prihvata kulturno čovječanstvo“, ocjenjuje Kiković i dodaje da je velika zgrada naše duhovnosti i kulture, duboki su naši korijeni, tako da redakcija drži kriterijuma i pravca kojim se uputila i neće da podlegne osrednjim vrijednostima.

„Glas Holmije je časopis koji je naše uzvišenje, brdo, vis, ostrvo, u našoj kulturi, što naziv Holmija i znači. On to mora da bude, ako znamo iz koje osnove izrasta, kad se samo sjetimo ko je sve i kako je neimario u oblasti srpske kulture“, istakao je glavni i odgovorni urednik Goran Kiković.

Foto : Stranica Vasojevići najveće srpsko pleme.

Preuzeto sa: mladi Berana

Nema komentara

Napišite komentar