85 godina od atentata na kralja Aleksandra: Srbi klečali pred odrom danas najoklevetanijeg vladara

Na današnji dan 1934. godine u Marselju, Francuska, ubijen je Viteški kralj Aleksandar I Karađorđević, Vrhovni komandant slavne Srpske vojske, pobednice Balkanskih i Prvog svetskog rata, šef Male Antante i najmoćniji srpski vladar posle cara Dušana.

Kralj Aleksandar je druga žrtva naci-fašizma u Evropi, nakon austrijskog kancelara Engelberta Dolfusa, koji je ubijen samo četiri meseca ranije iste godine.

Srpski narod praktično od tog kobnog 9. oktobra 1934. godine, pa sve do danas nije čuo za neku dobru vest na nacionalnom planu, niti se do danas pojavio srpski političar koji bi bar približno mogao da ostvari uticaj u svetu kakav je imao ubijeni kralj.

Kralj Aleksandar bio je najcenjeniji evropski vladar i vojskovođa sveta svoga vremena, nakon Velikog rata. Svojim genijalnim planom osnivanja Male Antante se uveliko spremao za nemačku invaziju za koju je znao da dolazi kao najveći izazov srpskom narodu. Pred put u Marselj, se po svedočanstvu Svetozara Pribićevića, spremao za razlaz sa Hrvatima i stvaranje srpske države na granicama 7 od 9 većinski srpskih banovina (uz dodatke) koje je stvorio u svojoj Kraljevini.

Tog oktobra 1934. godine išao je u Francusku kako bi učvrstio svoju viziju Male Antante kao glavnu branu budućoj nemačkoj ekspanziji.

Našeg kralja, zajedno sa francuskim šefom diplomatije Žan Lujem Bartuom, ubile su u Marselju hrvatske ustaše koji su platili rezigniranog bugarskog teroristu i plaćenog ubicu terorističke organizacije VMRO Velička Dimitrova Kerina, linčovanog na mestu ubistva od strane građana Marselja. Ono što znamo je i da su u atentat bile umešane i fašistička Italija, nacistička Nemačka, kao i Mađarska ali na žalost i na sramotu Francuske Republike, nikada do kraja nije sprovedena istraga ovog ubistva.

Ubistvo kralja Aleksandra je bio najveći šok za srpski narod pre Drugog svetskog rata, a Srbi su svog kralja ispratili sa nezapamćenom pompom i izlivima iskrene tuge. Samo činjenica da je srpski narod na kolenima, klečeći poređan od Beograda do Topole ispratio kovčeg sa telom viteškog kralja, dovoljno govori o emocijama kakve su tada vladale među Srbima.

Na žalost, danas unuci i praunuci tih ljudi koji su klečali pred posmrtnom odrom svoga kralja i vrhovnog komandanta, smatraju da je on jedini krivac za sve nedaće koje ih pogađaju, pa ga optužuju i presuđuju mu i gore od onih koji su ga ubili ili onih koji su pokušali da izbrišu uspomenu na njega. Optužuju ga da je on sam stvorio Jugoslaviju što nije tačno, jer najpre ni jedan srpski političar (osim Jaše Tomića), general, profesor, vladika itd. nije bio protiv stvaranja Jugoslavije, niti je bilo kada tokom Versajskog procesa Srbima nuđena bilo koja opcija stvaranja Srbije u granicama srpskog etničkog prostora.

Zadojeni udbaškom propagandom i poluistinama, Srbi su danas od kralja Aleksandra stvorili najoklevetaniju istorijsku ličnost (uz naravno Dražu Mihailovića i Nikolu Kalabića), a sve što im je hrvatski komunistički diktator Josip Broz Tito zakuvao, prebacuju na kralja Aleksandra.

Ipak, iako žestoko oklevetan, kralj Aleksandar nastavlja da živi u srcima mnogih Srba koji su svesni njegove istorijske uloge i poštovanja koje je uživao kod svojih ratnih drugova Solunaca.

Neka je pokoj duši i vječnaja pamjat našem viteškom kralju Aleksandru I Karađorđeviću!

Preuzeto sa: Slobodna Hercegovina

Nema komentara

Napišite komentar