9. САБОР ЈАЊАНА У ВОЈВОДИНИ

Јањани су се по девети пут окупили у Футогу на Сабору Јањана у Војводини који је одржан 17. и 18.09.2022. године. Традиционални сабор организовало је Завичајно удружење Јањана, а уз подршку институција и људи доброг срца који поштују традицију, културу и обичаје српског народа из јањске области. Сабор је ове године свечано отворила народна посланица у Народној скупштини Републике Србије Јасмина Обрадовић. Гости овогодишњег Сабора Јањана били су представници сродних завичајних удружења: удружење Срба Доњовакуфљана, Завичајног удружења “Змијање“ из Каћа, удружења Крајишника Крајина из Врбаса, свештеници парохије Футошке, као и свештеници Јањани на служби у Србији. Као сваке године, тако и ове, Сабору су присуствовали чланови месних одбора ЗУЈ-а у Војводини: Обровац, Будисава, Равно Село, Перлез и Банатско Ново Село.

На самом почетку саборовања, присутни су минутом ћутања одали почаст Стојану Јеркићу и Лази Пајчину. Стојан Јеркић био је дугогодишњи секретар удружења “Шиповљана“ у Београду, који је оком свог апарата овековечио све догађаје које је Завичајно удружење Јањана до ове године организовало. Такође, Стојан је, као дизајнер, аутор многих логова, плаката и сличних креација за потребе удружења и других јањских институција. Лазо Пајчин је творац свих стихова и композитор песама у којима се помињу Јањ и Јањани, а исте је у разним дуетима и отпевао. Једини је имао признање почасног Јањанина које му је додалио ЗУЈ. Јањани овом приликом нису заборавили ни Милана Маријанца, оснивача и првог председника ЗУЈ на чију иницијативу је организован први сабор Јањана у Војводини. Тако да је овај догађај врста завета Милану Маријанцу.

Водитељ програма и председник КУД “Јањ“ Стројице Миленко Ђукић подсетио је присутне на најзначајније манифестације одржане  у Јању. Тако је у Манастиру Глоговац одржан 32. Јањски сабор који је посетила његова Светост Патријарх Порфирије. Сабор је одржан поводом 30 година од оснивања Бихаћко – петровачке епархије. Такође, у јулу текуће године одржан је и 13. Јањски вишебој, спортско – забавна и етно – туристичка манифестација, која је и ове године привукла велики број гостију. Огромна снага, жеља и воља уложени су у припремање и организацију оваквих манифестација и треба све учинити да буду све боље и посећеније.

Након химне ЗУЈ-а у извођењу Боре Војновић, председник ЗУЈ-а из Футога Зоран Црепуља истакао је значај окупљања Јањана и подсетио је на активности удружења у претходном периоду. Потом је уследио богат културно – уметнички програм у којем су учествовали гуслар Витомир Вулин, КУД КИЦ-а “Младост“ из Футога, мушка изворна певачка група “Перућичани“, мушка певачка изворна група КУД “Јањ“ и певачка група “Синови Јања“.

Девети сабор обележила је традиционална кошевина. Кошевина се у Јању са посебном пажњом пратила и коментарисала и онај ко је био најбољи у кошевини, уживао je посебне привилегије. Косило се по цео дан и сви су се опет весели и срећни са песмом враћали кући. Традицију кошевине Јањани желе да сачувају од заборава те је иста обавезан део сваког сабора. Поред кошевине, Сабор Јањана употпунило је надметање у спортско – витешким играма бацању камена с рамена, скоку у даљ из места и надвлачењу конопца.

Приликом 9. Сабора Јањана у Војводини у кошевини и спортско – виштешким играма остварени су следећи резултати:

КОШЕВИНА:

 1. Ђуро Керкез
 2. Мирко Мирић
 3. Милорад Сладојевић.

Победу за најбоље покошену парцелу однео је Недељко Керлец.

У екипном такмичењу у кошевини прво место припало је Јањским косцима.

БАЦАЊЕ КАМЕНА С РАМЕНА:

 1. Светко Шкондра
 2. Остоја Ђукић
 3. Зоран Керлец

СКОК У ДАЉ:

 1. Милош Полетановић
 2. Остоја Ђукић
 3. Горан Савковић.

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА:

 1. Јањ
 2. Јањани ГСП
 3. Прибељчани.

Након надметања у спортско – витешким играма уследила је свечана додела пехара и награда победницима.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар