Андријевица: Сарадња СНО Васојевића и општине, све за Српство!

Руководство Савеза српских удружења области Васојевића и Лимске долине, који под називом Српска народна одбрана, чине Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца и Српско историјско-културно друштво “Никола Васојевић“, разговарали су са руководством општине Андријевица о узајамној сарадњи, као и о будућим плановима и активностима. Састанку су, у име поменутих удружења присуствовали представници са подручја Андријевице, Берана, Плава и Петњице и то: Горан Киковић, Микан Перовић, Давид Лалић, Бранислав Оташевић и Леко Петровић. Они су током разговаора предочили да је Српска народна одбрана формирана са циљем да његује, унапређује, чува и брани културне, просветне, националне, научне, историјске, ослободилачке и друге вриједности српског народа на територији Васојевића и Лимске долине.

Ми смо се обавезали да чувамо српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што ће се кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа, организовање књижевних и гусларских вечери, као и других демократских видова борбе, остварити ти циљеви и задаци. Такође, чланице Српске народне одбране имају задатак да међусобно сарађују и поштују различитости. У том правцу, на добробит свих, а нарочито долазећих генерације, очекујемо добру и плодну сарадњу са представницима општине Андријевица – нагласио је у име Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине предсједник овог савеза историчар Горан Киковић.

Предсједник општине Жељко Ћулафић је изразио спремност за сарадњу, рекавши да ће локална управа, у складу са расположивим могућностима и капацитетима, пружити братску руку помоћи поменутим Удружењима, као и свима који раде на културној, историјској, научној и духовној промоцији свога краја. Сличан став изнио је и потпредсједник општине Веско Ракетић, наводећи да су људи окупљени око Српске народне одбране минулих година давали несебичан допринос очувању треадиционалних вриједности српког народа у Црној Гори.

Људи који су се у протеклим деценијама упркос разним притисцима однарођене власти коју смо недавно послали у прошлост, борили и изборили за слободну мисао и очување идентитета заслужују дубоко поштовање. Зато локална власт у Андријевици има обавезу више да уважава све оно што су ти људи радили на путу слободе коју смо недавно сви извојевали, уз велику помоћ наше Мајке Цркве – нагласио је Ракетић.

Предсједник Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Бранислав Оташевић је подсјетио да је простор Васојевића и Лимске долине изњедрио на стотине доктора наука, бројне академике, умјетнике, спортисте, научне и културне раднике и да је Андријевица некада била центар културе и духовности. Нагласио је да садашње и долазеће генерације то не смију заборавити и да се мора радити да се ово подруче врати на стазе развоја и просперитета

– У Андријевици је својевремено отворена друга државна читаоница у Црној Гори . Такође овдје је поливином 19 вијека отворена друга државна школа. Уз то овдје је поникла плејада умника и интелектуалаца који су оставили дубок траг широм свијета. Све нас то овавезује да овом подручју вратимо некадашњи сјај – нагласио је Оташевић.

Преузето са:српска24.ме

Нема коментара

Напишите коментар