uhapsen-bivsi-general-borislav-djukic_1437319600

Apel ministru pravde Crne Gore Zoranu Pažinu da donese odluku o izručenju generala Borislava Đukića Srbiji

Poštovani gospodine Pažin,

Obraćam Vam se povodom slučaja generala Borislava Đukića koji je u julu prošle godine uhapšen u Crnoj Gori na osnovu hrvatske potjernice zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj. Protiv generala Đukića je podignuta optužnica za rušenje brane Peruća iako postoje črvsti dokazi da nema nikakve veze sa navedenom branom. Protiv njega i sedmorice drugih  vodi se u Hrvatskoj i istraga zbog sumnji za ubijstva civila u Šibensko-kninskoj županiji. Takođe, i Srbija je pokrenula istragu protiv generala Đukića zbog ratnih zločina. Kao što Vam je poznato Viši sud u Podgorici je u predmetu generala Đukića dana 6.11.2015. godine donio rješenje kojim je utrdio ispunjenje zakonskih pretpostavki za njegovo izručenje R. Srbiji i R. Hrvatskoj.

Podsjećam da je generalu Đukiću isticao ekstradicioni pritvor od 6 mjeseci 18. januara ove godine. Hrvatska strana je podnijela zahtjev u kome je zatražila produženje pritvora za još dva mjeseca koji je Viši sud u Podgorici riješio pozitivno i produžio pritvor za još dva mjeseca tj. do 18. marta 2016. godine. Na navedeno rješenje Višeg suda nije izjavljena žalba po izričitoj želji generala Đukića jer ne želi da se njegov slučaj više oduglovači na neodređeno vrijeme.  Po isteku žalbenog roka od tri dana rješenje je postalo pravosnažno. Predmet generala Đukića je Viši sud u Podgorici trebao da  dostavi Vama na odlučivanje.  Prema zakonskoj proceduri Vi imate obavezu da do 18. marta ove godine donesete odluku da li ćete udovoljiti molbi R. Srbije ili R. Hrvatske za izručenje generala Đukića. Prema zakonu o međunarodnoj pomoći u krivičnim stvarima Crna Gora mora da generala Đukića izruči Srbiji jer je on njen državljanin.

Apelujem na Vas da donesete odluku o izručenju generala Borislava Đukića Srbiji gdje će imati fer i pošteno suđenje. U Hrvatskoj general Đukić neće imati fer i pošteno suđenje jer hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno ni nepristrasno. Želim da Vas podsjetim na nedavnu sramnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su bivši pripadnici hrvatske specijalne policije Franjo Drljo i Božo Krajina oslobođeni optužbe za ubijstvo šest starijih srpskih civila u selu Grubori kod Knina krajem avgusta 1995. godine. Ovo je jedna od više stotina presuda hrvatskih sudova  koje potvrđuju tezu da hrvatsko pravosuđe štiti nalogodavce i počinioce zločina protiv srpskih civila i zarobljenika a istovremeno najčešće bez čvrstih dokaza sudi pripadnicima vojske i policije bivše RSK. Glavni razlog jeste pokušaj da se opravda lažna teza u hrvatskoj javnosti da su Srbi isključivo zločinci a Hrvati isključivo žrtve.

S poštovanjem,

Predsjednik Saveza Srba iz regiona i poslanik u Skupštini Srbije
Miodrag Linta

Nema komentara

Napišite komentar