Banijci zapjevali i zaigrali u Ugrinovcima – Održano 5. Banijsko pleteno kolo

Tradicionalno 16.11.2019. Banijci su se okupili u Ugrinovcima. Banijsko pleteno kolo organizovalo je Udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije uz pomoć Komesarijata za izbjeglice. Kudovi su se smjenjivali pred prepunom salom, a mnogima nije bilo teško ni da stoje kako bi uživali u muzici i plesu rodnog kraja. Kako je voditeljka najavila kroz pjesmu, igru i šalu mislima su se vratili u rodni kraj.

Na samom početku goste je pozdravila voditeljka Mira Januzović, a posebno predsjednika Opštine Zemun Dejana Matića, predstavnike Zavičajnog udruženja Banija iz Subotice, predstavnika Zavičajnog kluba Kordunaša Peru Šaulu, predstavnike Zavičajnog udruženja Banijaca iz Novog Sada, predstavnike Zavičajnog udruženja Slavonija u srcu, predstavnike 6. Ličke divizije, urednika radio Fruška Gora Savu Smoljanovića, predsjednika ZUK Nikola Tesla iz Plandišta Nikolu Vezmara, kao i Dobrivoja Pavlicu iz Novog Sada, Stipu Ercegovića predsjednika Zajednice Hrvata, Miloša Dodoša iz Batajnice,  Zorana Miočinovića velikog sponzora i prijatelja Udruženja Banijaca, Dušanku Lukić i Nadu Pauković iz preduzeća Jazak koje je bilo sponzor susreta. Zahvalnost je upućena i redakciji Srpskog kola, Skupštini opštine Zemun kao i predstavnicima MZ Ugrinovci i Ugrinovčanima koji su pružili nesebičnu podršku.

Predsjednik Udruženja Miroslav Kovjanić je naglasio da ovo udruženje ima višestruki značaj. Prije svega afirmiše i promoviše kulturu Srba iz Krajine.

– Vjerujem da je ova manifestacija značajna i za opštinu Zemun jer kroz nju njegujemo tradiciju, narodno stvaralaštvo i kulturnu baštinu Srba iz Krajine. Svako pomjeranje iz zavičaja  je i uništavanje naših korijena, našeg identiteta, zato moramo da budemo jedinstveni da očuvamo Krajinu od zaborava. Kako je rekao Vuk Stefanović Karadžić: „Neka svako uradi ono što je kadar i narod neće propasti!“, a mi upravo to i činimo ovim našim okupljanjima i druženjem – rekao je Kovjanić i dodao da je ova manifestacija već prerasla u tradicionalno okupljanje i uputio zahvalnost  Komeserijatu za izbjeglice.

Miroslav Kovjanić se zahvalio i opštini Zemun i predsjedniku Dejanu Matiću, opštini Palilula na čelu sa gospodinom Aleksandrom Jovičićem, MZ Ugrinovci, OŠ Stanko Marić koji su prepoznali želju, volju, rad i pomogli u realizaciji ne samo ovog projekta već i mnogih drugih  projekata koje je Udruženje Banijaca organizovalo.

– Posebno mi je drago što su sa nama naši dragi gosti, prijatelji i rođaci iz Zagreba, Petrinje, Kostajnice, Jabukovca, Malog Gradca i Dvora. Želim da ovaj lanac prijateljstva ne prekidamo, već da nastavimo sa druženjem, posjetama, pomoći jedni drugima – poručio je Kovjanić.

Opština Zemun je postala dom mnogim Krajišnicima, tako je i predsjednik Opštine Dejan Matić izrazio zadovoljstvo na dobroj saradnji koja traje preko 20 godina. Matić je naveo i da se raduje ovakvim manifestacijama koje imaju za cilj da otrgnu od zaborava kulturu i tradiciju.

–  Samo zajedno možemo doći do uspjeha, a uspjeh nam je ljepša, bolja i uređenija Srbija. Nažalost, drugu državu nemamo sem ove, tako da vam hvala što se trudite da očuvate ono što je karakteristično za krajeve iz kojih dolazite, a mi ćemo se truditi da izađemo u susret svaki put, svakom udruženju. Trudimo se da vodimo računa o svakom našem sugrađaninu, ma gdje on živio na teritoriji naše opštine – rekao je Matić.

U kulturno – umjetničkom programu nastupali su ŽPG i MPG Banija, folklorna sekcija udruženja Banijaca, MPG Slavonija u srcu, SKD Prosvjeta pododbori Zagreb, Petrinja, Dvor i mali Gradac, MPG i ŽPG Zvuci Banije Jabukovac, MPG i ŽPG Banija iz Majura kod Šapca, ŽPG Banija iz Prigrevice, pjevačka grupa Krajiški sokolovi iz Šapca, KUD Sedmica Ugrinovci, dok je grupa Slavuji sa Busija zabavljala goste poslije oficijelonog dijela.

Publiku je posebno nasmijao nastup članova Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije pod nazivom Komušanje kukuruza .

Među učesnicima bilo je mnogo mladih i djece, što je publiku posebno obradovalo, te su ih uvijek ispratili gromoglasnim aplauzom.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice.

Tekst i foto: Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar