АКТУЕЛНО:

БАНИЈИ ЗАПРЕТИЛЕ И ПОПЛАВЕ: До грађана Хрватске којима је земљотрес срушио куће помоћ споро стиже, пукли многи насипи

МАЈСКЕ Пољане, тешко страдало српско село на Банији у земљотресу, и даље је без струје, људи немају грејање, а досад је стигло свега неколико контејнера без опреме, док је само један имао санитарни чвор. Нема електричних агрегата, људи спавају у аутомобилима, а до угрожених споро долази и помоћ, јер у складиштима нема оних који би је дистрибуирали даље.
Људи су очајни, у целој Банији недостају лекари и статичари и све је већи хаоса. Почео је и сукоб локалних политичара, па је градоначелник Петриње Даринко Думбовић одбио државну помоћ од 30 милиона куна, замерајући да је разрушена Глина добила више и да су критеријуми за расподелу новца били политички.

– Преспавао сам одлуку и новац од владе нећу да узмем, вратићу све – каже Думбовић, док Иво Жинић, сисачки жупан, тврди да је то некоректно и да ће обнова коштати више од три милијарде куна.

Чињеница је да су се грађани самоорганизовали, а неке службе тешко заказале, о чему ће се тек говорити наредних дана, као и то да људи немају поверења да помоћ, поготово финансијску, шаљу преко Црвеног крста и „Каритаса“. Многи страдалници највише су захвални грађанима који су се сами организовали и шаљу приватне камп-приколице и контејнере, док власници хотела и апартмана на Јадрану угошћују несрећне људе. До неких села, попут Брђана Зринских, помоћ уопште није дошла, а много је таквих и у источној Банији.

Грађани Баније са великим су олакшањем дочекали вести о помоћи коју нуде из целога света, па тако и милион евра који ће на иницијативу председника Србије Александра Вучића бити уплаћени за погођена подручја. Српско народно веће покренуло је акцију „Банија је наша кућа“, а прима се и материјална помоћ за становништво. Најпотребније су кабанице, ћебад, пуњачи за мобилне телефоне, хигијенске потрепштине, вреће за спавање, топла одећа и сува храна за животиње.

Иако и даље нема детаљних процена, сматра се да је у земљотресу на Банији оштећено око 2.000 објеката. Банији прете и поплаве јер су пукли насипи, па се даноноћно постављају и вреће са песком на местима где би реке могле да се излију. Почела је и вакцинација становништа против вируса короне. Наду да ће бити боље ипак дају данашње слике на којима се виде колоне тегљача са контејнерима, од оних најмодернијих са грејањем, до обичних. Првој беби рођеној у овој години у Петрињи град Супетар ће да изгради кућу.

СТИГЛИ КОНТЕЈНЕРИ ИЗ СРПСКЕ

ПРЕДСЕДНИК Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да су, захваљујући помоћи председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, стигли контејнери за смештај најугроженијих породица погођених земљотресом у Глини и Петрињи. Кабинет председнице РС Жељке Цвијановић обезбедио је 50.000 конвертибилних марака за набавку 10 контејнера за смештај најугроженијих породица.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар