Bećarac fest 2019. po drugi put u Staroj Pazovi

Udruženje Krajišnika iz Stare Pazove i Kulturna zajednica Krajine organizovali su, po drugi put 5. oktobra  u Kulturnom centru u Staroj Pazovi Bećarac fest, međunarodno takmičenje u bećarcu.

O motivima organizovanja Bećarac festa razgovarali smo sa organizatorima gdje je iz KZK, Željko Kukić, napomenuo da moramo čuvati tradiciju.

– Nisam čuo da na ovim prostorima ima festival koji je posvećen bećarcu, pa sam došao na ideju da u jednoj multietničkoj sredini kao što je Pazova napravimo festival. Ovo nije samo srpski bećarac, otvoren je za sve konfesije. Željeli smo da pošaljemo poruku da možemo zajedno ako smo razumni, ništa ne može toliko da zbliži kao kultura dva naroda.

Svetozar Kličković iz Udruženja Krajišnika se složio da je Pazova pravo mjesto za Bećarac fest.

– Bećarac se svira tamo odakle smo došli i ovdje gdje smo došli, svako na svoj način.

Himnu je otpjevala operska pjevačica Tanja Andrić, a pratio ju je Hor Kraljice Marije iz Beograda.

Hor Kraljice Marije je izveo i pjesme Djevojko mala, Hej, momci mladi i Ovo je Srbija pod dirigentskom palicom Ivanke Stojkov.

Pokrovitelj ove manifestacije je opština Stara Pazova na čelu sa predsjednikom Đorđem Radinovićem.

– Stara Pazova je otvorenog srca primila sve ljude koji su došli. Sada smo posvećeni rješavanju stambenog pitanja Krajišnika čijim  smo dolaskom mnogo dobili. I sada je Stara Pazova jedna od najboljih sredina u našoj zemlji – rekao je Đorđe Radinović.

U takmičarskom dijelu su učestvovali: KUD Milan Egić iz Brezičana, KUD Sent Martin Savez Srba iz Rumunije, Orkestar Pazovački kacuri, Slavonija KZK.

Treće mjesto pripalo je Pazovačkim kacurima (Pazovački mačori).

Drugo mjesto je osvojio KUD Sent Martin iz Rumunije, čije vokalne solistkinje pjevaju zajedno  35 godina.

Prvo mjesto otišlo je u ruke KUD-a Milan Egić iz Brezičana – Republika Srpska, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom. Bilo je očigledno da se i publika složila sa odlukom žirija.

U revijalnom dijelu su nastupali Omladinsko kulturno-umjetničko društvo Sveti Sava Nova Pazova, solista Jelena Miljević , MPG je otpjevala Sinoć prođoh sokakom kroz selo i pjesmu Ćaća i ja, Divane sa klupe Sremca i Krajišnika je pročitao glumac Milan Mića Dudić, nastupalo je i Slovačko kulturno-umjetničko društvo Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove, KUD Branko Radičević iz Stare Pazove, vokalni solista Teodora Aleksandrovski i ženska pjevačka grupa.

Plakete su uručene Zajedničkom vijeću opština Vukovar odnosno predsjedniku vijeća Srđanu Jeremiću, Savezu Srba iz Rumunije i njihovom predsjedniku Ognjanu Krstiću, direktoru Fonda za pružanju pomoći izbjeglim, prognanim i  raseljenenim licima  Dušku Ćutilu, Fond je pružio podršku ovoj manifestaciji.

Kako su rekli organizatori bez podrške opštine ova manifestacija ne bi uspjela, pa je plaketu primio i predsjednik Opštine Đorđe Radinović.

Na visini zadatka je bio i voditeljski par Dijana Vlainić i Sava Smoljanović, inače autor i voditelj emisije Zavičaj, koju možete slušati svakog utorka na Radiju Fruška gora na 105 MX3.

Tekst i foto: Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar