Bilijar klub „Pul“ Zemun, u čijem radu bitnu rolu igraju Krajišnici, godišnjicu postojanja obilježio velikim uspjehom

PETI U SRBIJI


„Društvo koje je još u studentskim danima uživalo u čarima ove igre 2000. godine nabavilo je opremu, a nešto kasnije, pri Bilijar kafeu Pul, krenulo da se takmiči na raznim trunirima. Godinama se to polako razvijalo, učestvovali smo na ukupno 138 turnira amaterskog tipa, i shvatili smo da su naši igrači to prevazišli. Donijeli smo odluku da zvanično osnujemo klub i prijavimo se za takmičenje u Prvoj ligi naše države u organizaciji Bilijar Asocijacije Srbije. U toj prvoj sezoni zauzeli smo, od ukupno 15 ekipa, za sve, a i nas same, neočekivano visoko peto mjesto“, priča nam Dragan Ćelić, alfa i omega ovog kluba, porijeklom Ličanin iz sela Raduča, ali ne i jedini član kluba sa prostora Krajine.Krajišnike uglavnom smatraju dobrim za neke druge sportove i igre, od onih narodnih kao što su bacanje kamena s ramena i penjanja uz stožinu, do olimpijskih sportova u kojima oni postižu vrhunske rezultate, ali sa bilijarom ih rijetko ko povezuje. Ostvareni rezultat Pula na prvenstvu Srbije to najbolje demantuje, a koliko je ovaj sport kompleksan najbolju definiciju je dao baš jedan Krajišnik i to onaj najpoznatiji na svijetu.

Pavle Klanšček, Vojkan Mladenović, Aleksandra Krisper, Dragan Ćelić i Željko Drobac (stoje) | Dejan Čupković, Luka Vujadinović, Nikola Blašković i Miloš Milošević (čuče)

 

TESLA O BILIJARU


„Bilijar je najsuptilnija igra, perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izuzetne povezanosti čovječijeg uma i tjelesne motorike“, ovakvo razmišljanje Nikole Tesle dočekalo nas je vidno istaknuto prilikom ulaska u salu u kojoj se održavalo drugo kolo ovogodišnjeg prvenstva Srbije gdje je domaćin bilijar klub Pul dočekao gosta Šampion klub Beograd.

Dok pravimo fotografije, nastavljamo razgovor sa prvim čovjekom kluba i saznajemo da je ovo jedan od derbija drugog kola državnog prvenstva, što novinaru reporteru uvijek predstavlja motiv više za bolju priču.„Danas igramo jedan meč protiv vrlo jakog protivnika čiji igrači se nalaze među 10-15 najboljih u Srbiji. Potrudićemo se da damo svoj maksimum, a rezultat ćemo vidjeti na kraju“, govori nam, uz karakterističan osmjeh Ćelić, pripremajući zapisnike za ovaj susret.

Kaže, dobijali su prošle godine i bolje, ali da poštujući ono fudbalsko „lopta je okrugla“ do kraja meča se neće znati konačan ishod, tim prije, što ovdje nije samo jedna „lopta“ u igri, već mnogo više okruglih bilijarskih kugli. Ćelić nas upoznaje i sa pravilima igre i tako, dok meč počinje, saznajemo da je svaka ekipa u obavezi da u svom sastavu ima jednog juniora i jednu ženu. Domaćini kreću sa juniorom, mladim Krajišnikom, Dejanom Čupkovićem i djevojkom Aleksandrom Krisper. Nakon prva dva susreta domaćini su poveli 2-0.

Međutim, nastavak donosi mnogo neizvjesnosti, rezultat se mijenja nakon svake partije, da bi konačno na semaforu ostalo ispisano 3-3. Ćelić nam kaže da je zadovoljan rezultatom uzimajući u obzir, ranije navedene činjenice o jačini protivničkih igrača, ali da sve ovo treba smatrati kao igru i zabavu. Na kraju ovakvih utakmica neizostavno je druženje igrača obje ekipe uz prigodno posluženje koje uvijek pripremaju domaćini, a ono ni ovaj put nije izostalo.

 

SPECIFIČNA STIMULACIJA IGRAČA


„Osnovna osobina kluba je da su svi naši takmičari amateri i za razliku od većine drugih klubova, mi nemamo kotizacije ni novčane nagrade, već su samo medalje i pehari jedino ono što naši igrači mogu da ponesu kući, naravno, osim ljubavi prema klubu i uvijek izvrsnom druženju, nezavisno od toga da li smo pobjedili ili izgubili. Mi igrače stimulišemo na drugi način. Tako, na primjer, svake godine najbolje plasirani dobije nagradno putovanje u Prag i posjetu Plzenjskoj pivari, a njegov saputnik se dobije žrebom od onih igrača koji su bili rangirani od drugog do desetog mjesta. Time je svako u igri i svi su zadovoljni. Ove godine smo na najboljem putu da organizujemo prijateljski meč sa jednim češkim klubom čiji je sponzor Plzenjska pivara tako da bismo ovaj put svi išli“, priča nam Ćelić, o načinu kako klub stimuliše svoje igrače, razbijajući time predrasude da je bilijar kockarski sport.Osim lige, svake prve nedjelje u mjesecu, organizuju se Pul open i Taš open turniri. Najbolji na ovim turnirima izbore mjesto u startnoj ekipi, a mnogo važnije je da se na ovim turnirima može prijaviti mnogo veći broj učesnika nego na prvenstvenim mečevima. Time su zadovoljni svi članovi kluba, a olakšan je posao i onome koji vrši odabir takmičarske ekipe. Kad je o članovima riječ vraćamo se na početak priče i o tome koliko Krajišnika ima u članstvu Bilijar kluba Pul.

„U klubu ima dosta igrača i mi se ovdje ne dijelimo ko je odakle. Mada je činjenica da Krajišnika ima dosta. U prvoj postavi imamo trojicu, a na širem spisku samog kluba, pogotovo na takmičenjima na turnirima, 50 posto njih je sa prostora Like, Dalmacije, Bosne…“, kaže Dragan Ćelić, pozivajući sve one koji žele da se bave ovim sportom ili žele da budu članovi kluba, da su im vrata „Pula“ u Zemunu širom otvorena.

„Prošle godine smo ostvarili mnogo bolji rezultat nego što smo planirali tako da bismo bili zadovoljni da i ove godine uzmemo to peto mesto. Međutim, u upravo započetom prvenstvu učestvuje 20 ekipa, tako da će biti teško ponoviti prošlogodišnji veliki uspjeh“, zaključuje razgovor Dragan Ćelić, čelni čovjek ovog kluba, odgovarajući na pitanje o prvenstvenim ambicijama za ovu godinu.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

Nema komentara

Napišite komentar