Boka Kotorska proslavlja 800 godina Svetosavlja: Poslije više od četvrt vijeka Grbalj i Boka dočekuju srpskog Patrijarha

Prema predanju, manastir je 1350. godine obnovio srpski car Dušan, potomak Svetog Save.

U godini kada obilježavamo veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, duboko ukorijenjene u duši Boke Kotorske i svih Bokelja, i 1500 godina postojanja manastira Podlastva, budući da je izgrađen na temeljima ranohrišćanskog hrama, njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej će osveštati paraklis sv. cara Lazara kao i obnovljene manastirske konake.

Prema predanju, manastir je 1350. godine obnovio srpski car Dušan, potomak Svetog Save. Vjekovima je Podlastva bila zborno mjesto svih Grbljana. To je mjesto u kome su nošene najvažnije odluke, podizane bune i ustanci, mjesto u kome je nastao nadaleko čuveni Grbaljski zakonik- svjedok vjere, morala i etike, ali i ljubavi i brige Grbljana onoga vremena. Ove godine manastir Podlastva će okupiti Grbljane i Bokelje koji čuvaju tradiciju svojih predaka.

Vrijednim radom namjesnice mati Akviline i njenog sestrinstva, a uz pomoć velikih ktitora i priložnika iz Grblja, kao i drugih krajeva obnovljeni su manastirski konaci i pirg sa zvonikom, a napravljen je i novi paraklis Svetog kneza Lazara, koji će ovom prilikom biti osvećeni.

 Po narodnom predanju porijeklo svetog kneza Lazara veže se za Grbalj što potvrđuje njegovo prezime Grbljanović (Hrebeljanović).

Svetostavlje, Grbalj i Boka su neraskidivo povezani. Mnoge narodne priče o Svetom Savi i njegovim djelima su i dalje prisutne na cijeloj teritoriji istorijske Boke koja počinje kod Herceg Novog a završava se u Paštrovićima. Vjeruje se da je sv. Sava upravo sa obala Grblja otišao na Svetu Goru, da je djeci koja je našao da se igraju u nedjelju, a nisu u crkvi, dao kesu dukata da naprave crkvu – danas na tom mjestu je manastir Sv. Save, Savina Glavica.

Proslava će sabrati sve Grbljane i sve Bokelje iz svih krajeva, i sve njihove prijatelje, kako bi zajedno, na dostojanstven i veličanstven način obilježili veliki jubilej – 800 godina autokefalnosti naše crkve i duha svetosavlja kojim nas je podario njen utemeljivač Sveti Sava i koje je naše pretke kao luča vodilo kroz vjekove i pokazivalo im put ka samosvojnosti i slobodi za koju se i dalje moramo boriti. Svečani doček patrijarha srpskog gospodina Irineja planiran je za 27. septembar u 18 č nakon čega će biti održane večernja služba i svečana akademija.

28. septembra u 9 časova patrijarh srpski će služiti svetu liturgiju i čin Velikog osvećenja uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, kao i više episkopa i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, nakon čega će biti upriličena trpeza ljubavi uz izutetno zanimljiv kulturno-umjetnički program, čiji scenario i režiju potpisuje g-din Goran Bjelanović.

Kroz pomenuti program prisutni će moći da se bliže upoznaju sa istorijom i tradicijom manastira Podlastva, Grblja i Boke. Cio program će biti izvođen na dvije bine a  moći će da se prati i na više video bimova.

Manastir Podlastva i njegovo neposredno okruženje će u danima pred početak proslave biti okićen prigodnim zastavama i svjetlosnim efektima, a manastirski konaci ukrašeni bijelim platnom. Kako bi javnost bila na vrijeme obaviještena o ovom događaju u Budvi i Kotoru biće postavljeno više od 35 bilborda, štampano je 500 plakata, a na internet portalima će se objavljivati grafička obavještenja i kratki najvni filmovi.

U programu će učestvovati poznati muzičari koji njeguju tradicionalnu narodnu muziku uz izvođenje izvornih pjesama: Nikola i Bojana Peković sa grupom, Danica Crnogorčević, Srbski pravoslavni pojci i SPD Jedinstvo iz Kotora, Pjevačko društvo Grbalj , guslar Stevo Čavor i drugi.

Prisutnima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsjednik Odbora za obnovu manastira g-din Stanko Magud i gradonačelnik opštine Budva g-din Marko Carević.

Organizatori pozivaju sve ljude iz Boke i Crne Gore, kao i iz drugih krajeva koji žive u duhu pravoslavlja i svetosavlja: Srbije, Hercegovine, Bosne, Kosova i Metohije, Skadra, Dalmacije, Like, Banije, Korduna, Srema, Baranje, Bačke, Makedonije da se, ukoliko su u prilici, prudruže Grbljanima i Bokeljima na ovom jedinstvenom skupu.

Kako se očekuje da posjećenost proslave bude izuzetna, za sve koji žele da dođu biće obezbijeđen parking u blizini manastira.

Svi posjetioci proslave dobiće prigodne poklone kao uspomenu na ovaj najveći jubilej koji se pravoslavlja u Boki u poslednjih nekoliko decenija.

Preuzeto sa: in4s.net

Nema komentara

Napišite komentar