Božićni „ustanak“: Crna Gora nastalja da brani svoje svetinje; Uvijek su pobjeđivali oni koji su sa Hristom

Podsjetimo, nakon Božića, Mitropolija crnogorsko primorska najavila je da će organizovati okupljanja dva puta sedmično, i to četvrtkom i nedjeljom, saopšteno je iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

I danas, na treći dan Božića i dan Svetog prvomučenika, arhiđakona Stefana, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori molitvenim šetnjama iskazuju protivljenje antipravoslavnom i antiustavnom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Prva litija krenula je iz Plužina gdje se okupilo više stotina građana.

Herceg Novi je i večeras kao prethodinih dana poslao jasnu poruku –  da neće dozvoliti otimanje svojih svetinja. Novljani su i večaras u velikom broju prisustvovali molebanu i litiji.

U toku su molebani u gotovo svim gradovima u Crnoj Gori.

Više hiljada vjernika u litiji u Podgorici

U Podgorici je krenula litija oko 19 časova, pošto je u 18 sati održan moleban.

Građani su krenuli u molitvenu šetnju sa ikonama i crkvenim barjacima od Sabornog Hrama do manastira Svetog Simeona Mirotočivog.

Našu državu nisu pravili ni pirati ni osvajači, već svetitelji

Na Nemanjinom gradu sveštenici Mitropolije održali su molitvu nako čega se vjernom narodu obratio otac Predrag Šćepanović.

„Evo nas na Nemanjinom gradu gdje rođen rodonačelnik svetorodne loze Nemanjića“, kazao je otac Šćepanović, i dodao da našu državu nisu pravili ni pirati ni osvajači, već svetitelji. Kao mlad sveštenik mnogo sam puta donosio vinovu lozu svetog Simeona i ona je mnogim parovima koji nisu imali djecu donosila svoja čeda“, kazao je on.

Poručio je ispred Mitropolije da je jako ponosan na sve koji tiho krotko i gandijevski pokazuju ljubav prema Bogu.

Uvijek su pobjeđivali oni koji su sa Hristom. Večeras svijetle vaša svijetla lica. Neka je blagosloven ovaj grad Podgorica koji je mnogo puta stradao u istoriji, a koji se uvijek kao feniks dizao iz pepela“, kazao je on.

Otac Šćepanović je takođe obavijestio prisutne da je Episkopski savjet dao blagoslov da se okupljanja održavaju četvrtkom i nedeljom, kao i da će na Bogojavljenje mladići i djevojke plivati za Časni krst.

„Bože i sveti Simeone Mirotočivi na čijem se mjestu rođenja sada nalazimo spasi i pomiluj sve nas“ , zablagodario je na kraju otac Šćepanović.

Pljevlja: Ne damo svetinje

Pljevlja su još jednom pokazala koliko su protiv sramnog zakona i sa transparentom  „NE DAMO SVETINJE“ poslala poruku režimu da ne odustaju od borbe za odbranu svojih manastira i svoje Crkve.

Podsjetimo, nakon Božića, Mitropolija crnogorsko primorska najavila je da će organizovati okupljanja dva puta sedmično, i to četvrtkom i nedjeljom, saopšteno je iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Preuzeto sa:IN4S

Nema komentara

Napišite komentar