Braća Vajagić – heroji Prvog svjetskog rata

Junaštvo i ljubav prema otadžbini oduvijek su krasili srpski narod. Gdje god da su se Srbi nalazili, mislima su bili u svojoj Srbiji, uvijek spremni da se vrate i pomognu kada se njihova zemlja nalazila u nezavidnoj situaciji i napadnuta od strane neprijatelja. Heroji i njihova junačka djela nikada ne smiju biti zaboravljeni i treba da služe kao primjer za sve mlade naraštaje kako bi i oni, kada bude trebalo, na isti način pokazali ljubav prema Srbiji. Iz tog razloga, u ovom tekstu ćemo se prisjetiti priče o braći Vajagić iz Suve Međe u Bosanskoj Krajini koji su početkom 20. vijeka u potrazi sa poslom otišli u SAD.

Međutim, kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, angažovali su se u prikupljanju pomoći za svoju zemlju. Davne 1917. godine kada su i SAD ušle u rat, prijavili su se kao dobrovoljci i došli u Srbiju. Vajagići su potom upućeni na Solunski front, u Sedmi pješadijski puk Dunavske divizije i pokazali izuzetnu hrabrost i junaštvo. Hrabra odluka devetorice braće da napuste siguran dom i posao i priključe se prvoj liniji fronta dirnula je sve u to vrijeme i braća su proglašena za novu braću Jugovića.

Braća Vajagić, njih devetorica i njihov otac Risto junački su se borili i doprinijeli pobjedi na Solunskom frontu:

Luka (1877-1970), Risto (1878-1936), Mihajlo (1882-1960), Marko (1885-1961), Simo (1889-1923), Simo Vajkana (1889-1932), Jovo (1893-1923), Đuro (1896-1941) i Stevan (1895-1980). Svi su preživjeli Prvi svjetski rat, a samo je Mihajlo bi ranjen u nogu i ostao nesposoban. Sahranjeni su u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

O hrabrosti i junačkom podvigu braće Vajagić govorio je Prota Petar Lukić prilikom služenja parastosa devetorici braće.

– Devetorica braće Vajagić su jedinstveni slučaj u novoj srpskoj istoriji, kao primjer ličnog davanja u teškim vremenima kroz koje je prolazio srpski narod u 20. veku. Oni su zamjenili sigurnost koju su imali u SAD sa ratnim naporima i rizicima na prvoj liniji fronta, pri čemu za sebe nisu tražili ništa. Njihov čin je bio motivisan jedino patriotskim osjećanjima pripadnosti srpskom narodu i željom da lično pomognu državi Srbiji u oslobađanju od neprijatelja.

Iako nisu ništa tražili i bezuslovno se prijavili da pomognu Srbiji, kao ratnim dobrovoljcima, Vajagićima je, nakon rata, data zemlja u Temerinu i Starom Đurđevu, ali i selima Majkovac, Ada i Laćarak. U Vojvodini danas ima 15 porodica potomaka Vajagića nastanjenih u Temerinu, Starom Đurđevu i Laćarku.

Odluka braće Vajagić da dobrovoljno pristupe ratu bila je motivisana patriotizmom, osećanjem pripadnosti srpskom narodu i željom da pomognu Srbiji. Oni su dio istorije Srbije i kao takvi treba da budu zapamćeni i pominjani kada se razgovara o hrabrosti, junaštvu i odnosu prema otadžbini.

Novinar Srpskog kola
Dragana Šipovac

Nema komentara

Napišite komentar