Бранимир Којић: Под хитно испитати прекопавање српских имања

Прекопавање српских имања на подручју Пала и Трнова морају бити испитана што прије јер се неко очигледно дрзнуо да уђе на приватне посједе Срба како би ревидирао истину, изјавио је то данас предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић.

Којић је јавно упутио Институт за тражење несталих БиХ да ли су знали било шта о овоме и зашто нису реаговали.

– Према нашим сазнањима учествовала је и једна међународна организација, што је још поразније јер знамо да су странци и главни кривци за ратне сукобе на простору бивше Југославије а сада у јако осјетљивом тренутку за цијели свијет опет на нашим просторима раде недозвољене радње – казао је Којић за „Глас Српске“.

У име организације коју представља позвао је Министарство унутрашњих послова РС, Агенције за истраге и заштиту (СИПА), али и остале полицијске агенције да реагују и испитају овај случај јер је упад на туђу имовину кажњив законом.

– Ово је и директан удар на Републику Српски и на њену имовину, али и њених грађана. Вјерујемо да би нас експресно казнили уколико би урадили сличну ствар јер ми имамо одређено сазнање да је једно лице српске националности закопано на приватном посједу Бошњака, који не жели да нам потврди ову нашу информацију. Ако полицијске агенције не реагују, то ће нам бити јасан сигнал да и ми можемо некажњено да упадамо на привате посједе и прекопавамо туђа имања – навео је Којић.

За њега, ово је и доказ да Институт није дорастао свом задатку и да под хитно треба питање тражења несталих вратити на ентитетски ниво како би се коначно почело радити на тражењу несталих.

Срби са подручја Пала и Трнова протеклих дана нашли су се на мети групе људи који су прекопавали њихова имања под плаштом Института за нестале без икаквих дозвола, тврдећи  да трагају за Бошњацима несталим у акцији Коверат која је 1992. покренута од стране такозване Армије БиХ. Све те догађаје овјерили су и фотографијама, које су објавили на друштвеним мрежама, а које су након реакције мјештана тог краја и Борачке организације Пале уклоњене.

Извор: РЦИРЗ

Нема коментара

Напишите коментар