Busije proslavile krsnu slavu Svetog Ćirila i Metodija

Naselje Busije (opština Zemun) su 24. maja 2017. godine proslavile svoju krsnu slavu Svetog Ćirila i Metodija. Krsna slava Busija poklopila se sa završetkom Sabora SPC, pa je i ovoga puta u Sabornoj crkvi u Busijama pored vladike sremskog Vasilija, svetu liturgiju služio i vladika kanadski Mitrofan.

Kiša nije omela veliki broj Krajišnika da dođu u selo koje ove godine slavi dvije decenije svog postojanja i koje je postalo sinonim krajiških saborovanja u Srbiji.

Ovogodišnja slava imala je i poseban svečarski karakter, jer je na kraju liturgije vladika Vasilije uručio kumu ovog hrama Danielu Pantiću orden Svetog Save koji mu je dodijelio Sinod SPC.

– Smatram da ovaj orden ne nosim samo ja. Nose ga moji preci i moji potomci. Ovo priznanje mi je dalo obavezu da u narednom periodu nastavim da pomažem i jačim tempom. Ne mogu ovom prilikom da se ne zahvalim i ljudima koji su mi pružali direktnu podršku u svemu tome, a to su ljudi preduzeća u kome radim. Iskreno se nadam da ćemo sa ovim današnjim danom i sa ovom slavom, ne samo mi koji smo se ovdje Bogu molili nego cjelokupna Srbija, krenuti u napredak i prosperitet – rekao je kum Daniel Pantić.

U godini u kojoj Busije obilježavaju 20 godina postojanja centralno mjesto ima crkva Svetog Ćirila i Metodija u čijoj porti se odnedavno gradi i veliki objekat u kome će biti smještena škola i vrtić.

Vladika Vasilije je biranim riječima govorio o neimarskom poduhvatu protojereja Milorada Nikšića,

– Sudbina ovog naroda bila je takva da je došao sa onih prostora ostavljajući svoja ognjišta, svetinje, grobove a dolazeći ovdje danas su Busije postale selo sa najvećim natalitetom srpskoga naroda na ovim prostorima. Upravo zato ovo selo zaslužuje da ima svoju školu, ambulantu, poštu… Ovdje u ovome selu biće uspostavljena škola koja bi po mom ličnom osjećaju trebala da ponese ime svog neimara oca prote Milorada Nikšića – rekao je vladika Vasilije.

Vladika kanadski Mitrofan obavlja i funkciju dekana Fakulteta Srpske pravoslavne crkve u Libertvilu. U svojoj besjedi posebno se osvrnuo na značaj ćirilice, a kao jednu od svojih ključnih misija u Kanadi doživljava upravo očuvanje srpskog pisma i među novim generacijama srpskih iseljenika.

Za slavskom trpezom ljubavi besjedio je i dr Mileta Radojević iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama. Među gostima je bio i Miodrag Linta, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije.

Stihove vladike Nikolaja kazivala je glumica Maja Kolundžija Zoroe, a skup je zdravicom pozdravio i krajiški pjevač Bora Drljača.

Trifko Ćorović / Srpsko kolo

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar