Чланови Експертског тима посјетили Трговску гору; Исказали незадовољство

Стручњаци из БиХ обишли су локацију планиреног хрватског одлагалишта радио-активног отпада на Трговској гори, у непосредној близини Новог Града.

У делегацији су били геолози, хидролози и геофизичари. Циљ је био информисање о досадашњим истраживањима хрватске стране и њиховим резултатима.

Члан Експертског тима професор геологије Неђо Ђурић каже да су на Черкезовцу упознати са до сада проведеним активностима, те да су исказали незадовољство степеном истражености.

– Недостају истраживања. Двије трећине потенцијалног негативног утицаја односе се на територију БиХ. Ја сам питао да ми нађу примјер у свијету гдје се објекат ове врсте гради без сагласности друге државе – рекао је Ђурић.

Предсједавајући Експертског тима Емир Диздаревић рекао је да је на стручном нивоу почео разговор о методологији анализа и постигнутим резултатима.

– Данас су чланови Експертског тима за геологију, хидрогеологију и геофизику расправљао на Черкезовцу о раду који је до сада урађен. Наши стручњаци су постављали питања тако да је састанак трајао три сата – рекао је Диздаревић

Он је навео да резултати истраживања нису готови и да је договорено да се разговори наставе кад буду познати резултати.

– Исказано је незадовољство јер наши експерти нису присуствовали кад је то рађено. Одговор је био да су они радили по свим методологијама и да се прича наставља кад буду завршени резултати – објаснио је Диздаревић.

Геолог федералног Завода за геологију Наталија Самарџић сматра да је недовољан обухват на којем се проводе истраживања, наводећи да није обухваћена територија БиХ, али да су показали отвореност за сарадњу и да се усагласе методологије, као и да је настојала указати да се ради о неистраженом подручју.

Начелник Центра за заштиту од зрачења Института за јавно здравство Републике Српске Јелена Маринковић каже да су у Хрватској провели оно што је планирано у вези са утврђивањем нултог стања радиоактивности и да очекују анализу резултата мјерења са процјенама утицаја.

Предсједник Удружења „Грин тим“ Нови Град Марио Црнковић каже да у протеклих седам мјесеци није било конкретних активности, нити су почела потребна истраживања.

– Драго нам је да данас чујемо да су направљени помаци о питању нетранспарентности Хрватске. Ово не мијења ствар. Хрватска је 20 година била нетранспарентна и шта год сад учинили, то неће промијенити ништа – рекао је Црнковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко складишти на Черкезовцу, у општини Двор на самој граници са БиХ. Чланови Експертског тима посјетили су Черкезовац и у септембру прошле године.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар