Дан сјећања на одлазак народа Кордуна са вјековних огњишта

Традиционално на Бусијама 7. августа одржан је парастос за страдале Кордунаше у злочиначкој акцији Олуја и положени су вијенци на споменик страдалим крајишим Србима од 1991–1995. године.

Слободан Благојевић присјетио како је народ Кордуна остао окружен непријатељским снагама и седам дана каснијег изласка са нападнутог подручја под специфичним околностима.

– Молим вас да никада не забравимо ове чињенице, да будемо поносни на њих и да наставимо са обиљежавањем овога дана све док има и посљедњег човјека ових дешавања. Задатак свих нас, живих свједока херојске борбе народа Кордуна током рата од 1991–1995. године јесте да на истинит начин пренесемо ово млађим генерацијама.

Благојевић наводи да они данас не славе, него плачу и сјећају се палих бораца и невиних жртава рата.

Тошо Пајић је навео да о Топуском и преговорима у Топуском највише пишу они који нису били тамо.

– У тим писањим препуштају се својој машти и свјесно праве безбједносне конструкције и приче како то није било баш тако опасно, како су већ Загреб и Београд све договорили унапријед – рекао је Пајић и додао да поред тога што нису били сигурни у исход преговора са Хрватима умиривали су народ да ће све бити у реду.

Ниједан појединац који је био на преговорима у Топуском не тражи да га се прогласи херојем, али исто тако нећемо дозволити да будемо проглашени за издајнике. Да се десио сукоб у окружењу Кордунаши би страдали, ми смо учинили све да избјегнемо масовно страдање.

– Наш највећи успјех што је 35.000 људи изашло из Топуског без жртава. Желим да се захавлим свима који су били у Топуском од дјетета до старца што су имали повјерења и храбрости и достојанствено се држали до коначног изласка.

Тошо Пајић је најавио друго издање књиге Кордун у рату и позвао све који су учествовали у рату да напишу своје искуство, осјећања, исповијест како би се књига допунила.

Након парастоса одржана је Избора скупштина Удружења бораца Кордуна. Радо предсједништво су чинили Слободан Благојевић, Тошо Пајић, Бојана Вучић и записничар Милица Дотлић.

Усвојен је пословник о раду Скупштине и Извјештај о раду за претходни период.

Изнесени су и планови активности за период 2020/2024, као и Допуне Статута.

Изабрано је ново руководство и чланов УО. Ђуро Шкаљац је предсједник Удружења, Слободан Благојевић замјеник, Бојана Вучић секретар и Жељко Рашета благајник. Остали чланови УО су Тошо Пајић, Душко Дејановић, Никола Радовић, Станко Пајић, Светозар Гвоздић, Ђуро Петровић, Лазо Пекеч, Милош Маћешић, Милорад Шкргић, Милица Дотлић, Миле Новаковић, Жељко Козлина и Милош Ивошевић.

Додијељене су и Повеље заслужнима у раду  Удружењу бораца Кордуна. Повеље су добили: Никола Радовић, Бојана Вучић, Драгана Бокун, Миодраг Линта, Милош Маћешић, постхумно Сава Мркоњић, повељу примила ћерка Хелена, Миле Боснић, Драгомир Лалић, Ненад Абрамовић, Душко Дејановић, Тошо Пајић, Жељко Бурсаћ, Завичајни клуб Кордунаша, Удружење бораца Кљајићево, Стево и Миле Новаковић, Слободан Благојевић, Ђуро Петровић, Светозар Данчуо, Душко Ђипало, СУБНОР Београд, Стево Бекић, Боро Ерцеговац, Милан Кокир, Милорад Шкргић и Жељко Козлина.

Међу присутним гостима били су и делегација Удружења бораца 8. Кордунашке ударне дивизије из Кљајићева, Јовица Вученовић Удружење грађана Бусије, Мирко Радаковић из Крајишког привредника, Милка Кајганић, Никола Радић предсједник Удружења бораца 7. банијске ударне дивизије, Жељко Бурсаћ 6. Личка дивизија, Миле Боснић Удружење Крајишника Панчево, Слободан Шарац предсједник Завичајног клуба Кордунаша.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар