Dani Durmitora u Beogradu – Obilježeno 80 godina od osnivanja Udruženja Durmitoraca

U Teatru 78  u Beogradu, 8.11.2019. godine održana je kulturno-umjetnička manifestacija, čime su otvoreni Dani Drumitora u Beogradu.

Prije Drugog svjetskog rata, čitavo durmitorsko područje administrativno je pripadalo Šavničkom srezu sa sjedištem u Šavniku. Opštine iz Drobnjaka, Uskoka, Jezera, Šaranaca i Pive bile su u sastavu Šavničkog sreza.

Da bi organizovano pomagali svom rodnom kraju, koji je bio jedan od najnerazvijenih krajeva u Kraljevini Jugoslaviji, Durmitorci su u Beogradu osnovali svoje udruženje pod nazivom Udruženje Durmitoraca u Beogradu osnovano 1939. godine.

Krajem 1939. godine, 24. decembra u restoranu Atina održana je osnivačka skupština, na kojoj je Akcioni odbor na čelu sa Vojislavom Nenezićem podnio Pravila Udruženja, koja su do danas sačuvana.

Za prvog predsjednika Udruženja izabran je Mile Mikić, diplomirani pravnik iz Uskoka.

Ciljevi Udruženja bili su ekonomsko, socijalno i prosvjetno uzdizanje durmitorskog kraja, i međusobno pomaganje i zapošljavanje ljudi iz durmitorskog kraja.

U aprilu 1941. godine po izbijanju Drugog svjetskog rata Udruženje je prestalo sa radom.

Poslije 54 godine Udruženje je obnovljeno. Njegovo ponovno osnivanje inicirao je Savo Mikić. Prvi sastanak Durmitoraca održan je 24. oktobra 1992. godine u hotelu Mladost u Beogradu. Na tom sastanku prisustvovalo je 46 Durmitoraca.

Osnivačka skupština održana je 16. aprila 1993. godine u Sava Centru u Beogradu. Održavanje osnivačke skupštine u Sava centru omogućio je Milomir Grbović. Za predsjednika Udruženja izabran je prof. dr Šćepan Ušćumlić.

 

Voditelj Miljan Ćeranić je prilikom najavljivanja predsjednika Udruženja Mirčete Jokanovića rekao da su oni ponosni na to što radi predsjedik i kako vodi udruženje. Mirčeta Jokanović se zahvalio svima prisutnima što su uveličali ovaj veliki dan za Durmitorce – proslava 8 decenija od prvog osnivanja udruženja.

– Principi na kojima je osnovano udruženje davne 1939. godine ugrađeno je i u naš Statut i oni i danas važe. Samo nesebičnim zalaganjem i radom uspjeli su mnogi ovdje među nama da obnove rad udruženja 1993. godine, na čemu im se mnogo zahvaljujem. Moramo da se ugledamo na njih.

– Svi mi znamo da je durmitorski kraj vjekovima mjesto gdje su se Durmitorci borili za slobodu i opstanak. Takav je i karakter Durmitoraca. Nadam se da će naša djeca, naši unuci i praunuci nastaviti našim putem i da će im Durmitor biti u srcu – rekao je Jokanović.

Predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević je iskazao zadovoljstvo što prisustvuje jubileju Udruženja i naveo da je siguran da će nastaviti baštiniti vrijednoti durmitorskog kraja.

Mijuško Bajagić, predsjednik opštine Plužine, prenio je pozdrave iz svoje opštine.

– Koliko je udruženje uspješno pokazatelj je i ova puna sala.

Predsjednik je uručio zahvalnice Veslinu Vukićeviću predsjeniku opštine Žabljak, privredniku Tomašu Miličiću, direktoru Parka prirode Piva  Slobodanu Deliću i guslaru Ranku Miniću iz Žabljaka.

Učestvovali su AKUD – Španac, Muzička škola Master Blaster – Nebojša i Bojana Brdarić i etno grupa Durmitorke koje su premijerno izvele pjesmu Durmitore sliko naša koju je napisao Milorad Mićo Tijanić, pjesnik iz Plužina.

Grupa Durmitorke je i nastala baš na ovim druženjima Durmitoraca kada su se spontano okupile. Poznata Durmitorka Rajka Popović je otpjevala nekoliko strofa pjesama durmitorskog kraja, i vratila prisutne mislima u rodni kraj.

Guslar Maksim Vojvodić zapjevao  je Junačku smrt Jova Džakovića, a potom Ranko Minić, guslar iz Žabljaka sa pjesmom Vraćam ti se zavičaju. U drugom bloku guslarskih pjesama Saša Laketić je otpjevao pjesmu Zašto Bajo ode u hajduke, a Vaso Đondović Vila s Durmitora.

Voditelj Miljan Ćeranić je bio na visini zadatka.

Nakon koncerta uslijedila je večera i muzika i ples u Hotelu Slavija. Durmitorci, a posebno Durmitorke na čelu sa Rajkom Popović su zapjevali i zaigrali. Učesnici programa su bili Miloje Bubanja, Aleksandar Medošević, Petar Kukolj i Biljana Raičić.

U sklopu Dana Durmitora u Beogradu održan je i naučni dan iz oblasti medicine – kardiologije. 13.11. U Domu ratnih invalida Srbije prof. dr Jovan Peruničić se potrudio da odogovori na sva pitanja na temu Bolesti krvnih sudova srca – prevencija, dijagnostika i lječenje. Mnogi Durmitorci su iskoristili ovu jedinstvenu priliku da razgovaraju i posavetuju se sa našim poznatim i traženim kardiologom.

Sama završnica Dana Durmitoraca u Beogradu je bila Durmitorsko sijelo u restoranu Gril u Studentskom gradu na Novom Beogradu. Kada su se Dumitorci još jednom sastali i zapjevali.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar