Dani Miholjske prevlake u Beogradu i Vršcu

Manifestacija počinje u petak 1. novembra 2019. godine od 19 časova Svečanim koncertom za obnovu manastira Miholjska prevlaka u Kulturnom centru Čukarica.

Sa blagoslovom Njegove Svjetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, u svjetlu 800 godina Srpske crkve, Pravoslavno sportsko društvo „Sveta Srbija“ i Društvo srpskih domaćina tradicionalno priređuju Dane Miholjske prevlake u Beogradu i Vršcu.

Manifestacija počinje u petak 1. novembra 2019. godine od 19 časova Svečanim koncertom za obnovu manastira Miholjska prevlaka u Kulturnom centru Čukarica. Učesnici koncerta su Hor sveta Jelena Dečanska pri Hramu svetog Stefana Dečanskog, Pojci Hrama svetog Save, Pevnica Stupovi, guslar Batrić Jokanović i Kulturno umjetničko društvo Sveti Sava, prenosi RTS.

Drugoga dana u Duhovnom centru Sveti Teodor Vršački u Sterijinoj kući grada Vršca održaće se veče Obnova je odbrana svetinje, gdje će o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori besjediti sveštenik Miajlo Backović, paroh grbaljski i sekretar Odbora za obnovu Miholjske prevlake. U drugom dijelu večeri dr Snežana Adamović predstaviće svoju knjigu o Njegošu.

Narednog dana, u nedjelju 3. novembra, od 19 časova u velikoj sali Doma omladine Beograda, očekuje nas Duhovno veče sa Arhimandritom Benediktom Jovanovićem, igumanom manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci. Moderator u razgovoru o vjeri i značaju obnove Prevlačke svetinje je Miljan Ćeranić, direktor PSD Sveta Srbija.

Od ove godine, ponosni na organizacioni trud, dodat je dan pod nazivom Znameniti Srbi Boke. U ponedeljak 4. novembra od 19 časova u Klubu Doma omladine Beograda, naučni skup posvećen je Lazu M. Kostiću, među najznamenitijim Srbima 20. vijeka.

Ugradimo se kao kamenčić u obnovu Sveštene srpske carske Lavre manastira Svetog Arhangela Mihaila, vjerom u duhovni preporod srpskog naroda. Za sve dane slobodan je ulaz.

Manastir Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci je od prvorazrednog značaja za naš narod, crkvu i srpske zemlje. Mjesto na kome je propovijedao sveti apostol Pavle i gdje je uspostavljena Crkva Božija u apostolskom vremenu. Sjedište Zetske episkopije Svetoga Save, prve po važnosti po uspostavljanju Arhiepiskopije u Žiči nakon Nikejskog sabora 1219. godine. Manastirski život se gasi 1453. godine kada su na slavskoj trpezi potrovani monasi i gosti, a manastir srušen topovskim đuladima sa mletačkog broda. Kontesa Katarina Vlastelinović iz Risna podiže Hram Svete Trojice 1833. godine u kome i danas služi obnovljeno bratstvo od 1997. godine. Nakon skoro šest vjekova i mučeničkog stradanja prevlačkih monaha obnovljen je monaški život i pokrenuta obnova manastirskog hrama Svetog Arhangela Mihaila.

Preuzeto sa: in4s

 

Nema komentara

Napišite komentar