Dani Srpske u Srbiji – smotra folklora u Novom Sadu “U zagrljaju zavičaja”

Manifestacija ”Dani Srpske u Srbiji” čiji je cilj njegovanje tradicije, kulture, običaja i vrednosti održana je po sedmi put u Srbiji, u 21 gradu. Putem ove manifestacije promovišu se i prezentuju kulturna bogatstva Republike Srpske, njeni privredni i turistički potencijali, kao i bogato kulturno nasleđe. Tim povodom je dana 05.09.2019. godine na Trgu slobode u Novom Sadu organizovana smotra folklora Srbije i Republike Srpske pod nazivom ”U zagrljaju zavičaja”. Organizatori navedenog događaja bili su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine. Uz prisustvo zvaničnika i predstavnika Republike Srpske i Srbije, predstavljeno je veliko kulturno nasleđe našeg naroda sa obje strane Drine.

Prije početka kulturno-umjetničkog programa, prisutnima se prvo obratio direktor Fonda za izbjegla, prognana i raseljena lica Duško Ćutilo koji je naglasio da je program organizovan sa ciljem da se promovišu i prezentuju privredni i turistički potencijali ali i bogato kulturno nasleđe Republike Srpske. Takođe, istakao je da se zajedničkim učešćem želi staviti akcenat na prijateljsku i bratsku saradnju istog naroda sa obe strane Drine koja je u proteklih nekoliko godina na zajedničko zadovoljstvo sve bolja.

Prisutnima se obratio i Član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić:

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim i da vas pozdravim u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u svoje lično ime i u ima Grada Novog Sada. Velika je čast biti dio programa i manifestacije ”Dani Srpske u Srbiji” jer ovaj program na najbolji mogući način afirmiše i promoviše tradiciju, tradicionalne vrijednosti i kulturnu baštinu. Tradicionalne vrijednosti su uticale na formiranje identiteta svakog od nas. Kao što smo mogli čuti, ovaj večerašnji program koji je u svojoj suštini program iz oblasti kulture govori da smo mi kao evropska prestonica kulture otvoreni za sve vidove umetnosti, a pre svega za negovanje tradiocionalnih vrednosti.

Rožić je istakao, da s obzirom da je kultura važno polje života koje povezuje ljude i jača osjećaj pripadnosti zajednici i formira identitet, ovaj događaj je pokazatelj dobre saradnje i plodonosnih odnosa Republike Srpske i Srbije koji ćemo graditi i u narednom periodu.

Potpredsjednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević, obrađajući se prisutnima na novosadskom Trgu slobode poručio je:

– Dvije su prelijepe srpske reči spojene u nazivu večerašnjeg događaja: zagrljaj i zavičaj. Dvije reči koje svaka za sebe simbolizuju radost, ljubav i toplinu. A spojene one znače mnogo više od toga, znače sigurnost, mir i sreću. Večerašnja manifestacija je manifestacija radosti. Ali mi nismo zajedno samo kada nas spaja radost, nego kad to čini i tuga. Zato smo svake godine zajedno i na obilježavanju najstrašnijih i najtužnijih događaja iz naše novije istorije. I to samo dodatno potvrđuje naše duhovno i nacionalno jedinstvo, koje je neraskidivo.

Takođe, Milićević je istakao:

– Jer i kada sticajem istorijskih okolnosti živimo u različitim državama, baštinimo iste korene i vrijednosti. Mi jesmo jedno tijelo, mi jesmo jedno biće i jedna ista zavjetna srpska misao. To se vidi i osjeća večeras na ovom trgu i tako će biti zauvijek.

Milićević je naglasio da će obostrana podrška koja se odnosi na sve oblasti društvenog života ubuduće biti sve veća jer nam tako nalažu naša osjećanja i naša srca.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozdravio je sve prisutne:

– Večeras je izuzetna čast i zadovoljstvo u ime institucija Republike Srpske i u ime Vlade Republike Srpske naći se ovde u Novom Sadu i pozdraviti promociju Republike Srpske u Srbiji. Ovo je sedma godina održavanja ove manifestacije u Srbiji, ove godine u 21 gradu. Mi smo jedan narod, imamo istu kulturu, iste običaje, isti jezik, isto pismo. Ćirilica je nešto što su nam ostavili naši preci i nešto što treba da sačuvamo za naše generacije. Republika Srpska i Srbija u nekom prethodnom vremenu, proživjele su zajedno mnogo tortura, nepravde i zločina. To nas obavezuje da to nikada ne zaboravimo ali i da se izdignemo iznad toga i da štiteći sebe, svoje pismo, narod i vjeru pokažemo drugima da smo bolji, veći i jači od njih. Veliki moćnici nam govore šta treba da radimo i kako da se ponašamo. Naša molba je, pusitite nas da radimo onako kako se u čitavom svijetu radi po svim principima demokratije,zakona i prava.

Višković je istakao da su ovi prostori i srpski narod bastion obrazovanja i kulture. Naglasio je da treba da se ponosimo našim precima koji su uvodili pismenost u mnoge evropske civilizacije. Zato treba da njegujemo svoju tradiciju i kulturu i da se borimo za naša prava.

Nakon obraćanja zvaničnika, uslijdio je kulturno-umjetnički program u kojem su svoja umeća pokazali Ansabl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije ”Venac” iz Gračanice, AKUD ”Sonja Marinković” iz Novog Sada i KUD ”Veselin Masleša” iz Banja Luke.

Ansabla ”Venac” izveo je igre pod nazivima ”Arhaična ženska igra iz Gračanice”, ”Igre iz kosovskog Pomoravlja” i ”Izgre iz Prizrena”. AKUD ”Sonja Marinković” predstavio se igrama ”Igre iz okoline Niša” i ”Ivanjsko cveće”, dok se KUD ”Veselin Masleša” predstavio igrama ”Suvajska krađa” igre iz Podgrmeča i ”Igre sa Ozrena i Trebave”. Nakon nastupa kulturno umjetničkih društava, publici se predstavila etno grupa ”Iva” iz Doboja.

U okviru manifestacije ”Dani Srpske u Srbiji” u Novom Sadu je u nedjelju 08.09.2019. godine u izvođenju Dečijeg pozorišta Republike Srpske u Pozorištu mladih odigrana predstava ”Ježeva kućica”, a u ponedjeljek 09.09.2019. godine u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, u organizaciji Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji, Udruženja studenata iz Republike Srpske u Srbiji i Crvenog krstra Novog Sada organizovano je dobrovoljno davanje krvi.

Ovakve manifestacije doprinose učvršćivanju veza između Republike Srpske i Srbije i pozitivno utiču na jačanje svijesti srpskog naroda sa obje strane Drine o njihovom jedinstvu i zajedničkom djelovanju.

Novinar Srpskog kola

Dragana Šipovac

 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar