„Dara iz Jasenovca“ – prvi igrani film o srpskim žrtvama

Početkom oktobra, počelo je snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, prvog igranog ostvarenja o najbrutalnijim ustaškim zločinima u Jasenovačkom logoru. Scenario za film iza kojeg je stala država, napisala je Nataša Drakulić, a reditelj je Predrag Gaga Antonijević.

Ovo je Dara iz Jasenovca. Kroz sudbinu desetogodišnje devojčice, kojoj su majka i brat ubijeni, a život mlađeg brata pokušava sama da sačuva, biće ispričane sudbine hiljade onih koji ustaška zverstva nisu preživeli.

„Mi smo našu priču, sada govorim o filmskom jeziku, smestili u nekih šest meseci posle ofanzive na Kozari, do smeštanja u logor. Ali to je potpuno nevažno. Taj logor je postojao i završen je onog dana kada je završen proboj, a posledice su ostale nesagledive“, napominje scenaristkinja filma, Nataša Drakulić.

U filmsku priču, biće utkane mnoge lične priče i najintimniji razlozi za učešće u filmu. Majka glumca Radoslava Milenkovića, rodom sa Kozare, kao sedmogodišnja devojčica bila je u logoru u Sisku, a zatim u Novoj Gradiški.

„Pred transport u Jasenovac, došli su nekakvi hrvatski kulaci iz okoline Daruvara koji su pokupili roblje. Prvo nisu hteli da uzmu nju i mog brata od ujaka, bili su premali, a onda se ta žena, Hrvatica, i hvala joj na tome, sažalila i tako je moja majka, iako beskorisno detence, provela dve godine kao rob na jednom kulačkom imanju i to joj je spasilo život“, objašnjava glumac Radoslav Milenković.

Glumac Vuk Kostić iskreno priznaje da mu je ovo jedna od najtežih uloga koje je igrao, a to je uloga fra Majstorovića, koga su zvali fra Sotona.

Zapovednika jasenovačkog logora, Maksa Luburića igra Marko Janketić. Daru i drugu decu igraju mališani iz Kozarske Dubice.

Ekipa narednih dana stiže u selo Kolut, gde je za potrebe filma izgrađen Jasenovački logor, a posle toga idu na druge lokacije u Srbiji. Snimanje je planirano do kraja ove godine, a premijera u aprilu, naredne.

Nema komentara

Napišite komentar