Krušedolska zvona

Delegacija Saveza Srba iz regiona prisustovovala svesrpskom saboru „Krušedolska zvona“

U Krušedolu na Fruškoj Gori 27. maja održan je Svesrpski sabor „Krušedolska zvona“ na kojem su se okupili Srbi protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta u hrvatskim vojnim i policijskim akcijama „Bljesak“, „Oluja“ i „Otkos”. Njihova preosveštenstva, episkop sremski Vasilije i episkop američki Longin, služili su Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krušedol. Poslije liturgije služen je parastos poginulim Srbima iz Hrvatske tokom 20. vijeka, kao i Srbima koji su umrli u izbjeglištvu.

 

Njima ne treba ništa govoriti, oni su živi svjedoci toga stradanja


Besjedu pred krušedolskim manastirom održao je akademik Matija Bećković koji je podsjetio da su početak i kraj 20. vijeka obilježile dvije izbjegličke kolone. „Srpsko izbjeglištvo je starije od svih koje danas gledamo sa ekrana, a Krušedol je prestonica naše svete izbjegličke geografije, gdje se naš svijet okupljao kroz vijekove u kolonama, od Čarnojevića do Oluje“, poručio je akademik Bećković i dodao da oni, koji su poslije Oluje ovdje došli i koji su se u toj koloni rađali i umirali, sada imaju po 20 godina. „Već su to mladići i djevojke i ima ih kao cvijeća. Njima ne treba ništa govoriti, oni su živi svjedoci toga stradanja“, naglasio je Bećković.

U programu „Krušedolskih zvona“, nastupili su poznati glumci, pjevačke grupe i folklorna društva koja čuvaju i njeguju tradiciju zavičaja.

 

Podijeljeno je preko 800 primjeraka Srpskog kola


Krušedolskom saboru prisustvovala je i delegacija Saveza Srba iz regiona koju su činili Zorica Vlajinić, Snježana Stanišić, Mile Šapić i Milan Gomirac. Tokom trajanja sabora podijeljeno je preko 800 primjeraka Srpskog kola, najtiražnijeg besplatnog mjesečnog lista na ćirilici i ijekavskom narječju. Takođe, obavljeni su razgovori sa velikim brojem naših zemljaka. Opšti je utisak da naši zemljaci koji su rodom i porijeklom zapadno od Drine i Dunava, sve više prihvataju Srpsko kolo kao svoj list u kome mogu pročitati tekstove o našim krajevima, stradanju, istoriji, životu naše crkve, informacije o održanim zavičajnim večerima, tribinama, sportskim, kulturnim i brojnim drugim događajima.

Agencija Srna i Informativna služba Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar