Додик са представницима Срба: Вјерујем да ћемо учествовати у новој власти у Мостару

У Мостару је одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба у овом граду.

На састанку је разговарано о наступу на предстојећим локалним изборима у Мостару, који ће бити одржани 20. децембра. Носилац заједничке српске листе листе „Остајте овдје заједно за наш Мостар“ биће Велибор Миливојевић.

Додик је обећао помоћ и подршку да би Срби били адекватно заступљени у Мостару и наступили као релевантан фактор на политичкој сцени овог града.

Он је навео да су Срби ранијих година били монета за поткусуривање, али да не желе више да буду.

– Овај пут, и радостан сам због тога, то није случај. Нема предизборне приче о томе. Идемо да окупимо довољан број људи и вјерујем да ћемо бити фактор који ће учествовати у расподјели нове власти у Мостару – рекао је Додик.

Додик је рекао да је у Мостару 1991. било више од 20.000 Срба, а према посљедњем попису око 4.000. Истакао је да је српска заједница у овом граду снажно девастирана, те да су у ратном периоду затрти сви облици српског националног битисања.

– Српска заједница се полако враћала све вријеме захваљујући Српској православној цркви и политичким факторима и партијама које су готово у немогућим условима били присутни у различитим облицима. Наша удружења овдје имају значајан печат. Сада смо у новој ситуацији, удружени у напорима Републике Српске, Србије и наше заједница да завршимо наш храм овдје до краја године – рекао је Додик.

Носилац листе Велибор Миливојевић рекао је да је посебно захвалан на јединству и подршци коју су Срби добили од Додика.

– Само овако уједињени око овог великог циља имамо шансу и ми ћемо је искористити да обезбиједимо пуно бољи живот нашој заједници у Мостару – рекао је Миливојевић.

Састанку у Мостару присуствовали су представници мостарског СНСД-а и СДС-а, Изборног штаба листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“, те представници Српске православне цркве из Мостара.

Српски члан Предсједништва БиХ је почетком јула, уочи усвајања измјена Изборног закона БиХ у вези са Градом Мостаром, окупио представнике српских странака и удружења, те представнике СПЦ са којима је усагласио ставове које ће српски парламентарци заступати када је у питању Мостар.

Тада је договорено да Срби у Мостару на локалним изборима, који ће у овом граду бити одржани након 12 година, наступе јединствено са заједничком листом на којој ће бити окупљени представници странака и удружења, а иза које ће стати СНСД и СДС.

Крајем августа формиран је Изборни штаб листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ са којом ће Срби, први пут након рата, покушати изабрати своје представнике у Градско вијеће Мостара.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар