F53

Dokumentarni film „Djeca“ o bolnim svjedočenjima roditelja u Republici Srpskoj koji su izgubili po troje djece premijerno prikazan u Beogradu

U svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke 12. novembra 2015. godine premijerno je prikazan dugometražni dokumentarac “Djeca” autora Denisa Bojića. Film na jedinstven i autentičan način predstavlja jedino i poslednje svjedočenje četvoro preživjelih roditelja u Republici Srpskoj, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u ratu devedesetih godina izgubili po troje djece.

Film „Djeca“ je urađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, i dokumentuje jednu od najvećih i srpskoj javnosti malo poznatih tragedija našeg naroda u poslednjoj deceniji 20. vijeka. Bolna i teška kazivanja roditelja o svojoj stradaloj deci koji su ubijeni braneći svoje porodične kuće i ognjišta, izazvali su muk i suze među prisutnim gledaocima.

Autor Denis Bojić je, u svom obraćanju, rekao da je imao sam želju da se ovakva tragedija dokumentuje i stavi u okvir koji će biti otporan na sve što vrijeme donosi, i da bude dio kulture sjećanja srpskog naroda.  Ideja je bila da se jednostavno, kroz ljudsku priču, kroz jedno od najvećih srpskih stradanja, a opet bez političkih konotacija, snimi film koji će biti razumljiv bilo kad i bilo kome. Prisutnima se obratili još režiser Darko Bajić i generalni direktor RTRS Draško Milinović.

Na projekciji filma bili su, između ostalih prisutni, članovi porodica, bivši predsjednik i premijer Vojislav Koštunica, nekadašnja predsjednica RS Biljana Plavšić, pjesnik Matija Bećković, ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, profesor Smilja Avramov, komentator Miroslav Lazanski i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar