Donacija Kordunaša: Uručene narodne nošnje za mlade Korduna

Delegacija Zavičajnog Kluba Kordunaša koju su činili predsjednik Petar Šaula i članovi udruženja Mile Šapić i Predrag Grudić posjetila je 29.12. 2018. godine opštinu Krnjak. Tom prilikom uručena je donacija za mlade Korduna koja se sastoji od 7 muških i 7 ženskih kompleta srpskih narodnih nošnji sa područja Glamoča.

Kako je objasnio predsjednik Udruženja Kordunaša Petar Šaula ova donacija realizovana je zahvaljujući sredstvima prikupljenim na 30. Saboru Kordunaša održanom u martu ove godine na kome su gosti bili mladi sa Korduna.

– Želja nam je bila da na ovaj način damo doprinos očuvanju običaja, tradicije i kulture Srba Kordunaša- rekao je Šaula.

Načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović zahvalio se Zavičajnom klubu Kordunaša i predsjedniku Petru Šauli na narodnim nošnjama za koje je rekao da su urađene vrlo kvalitetne i da takve ne bi bilo lako pronaći u Hrvatskoj.

Mihajlović je istakao da je veoma važna veza koja se godinama njeguje između Kordunaša koji su ostali u svom zavičaju i zemljaka koji danas žive u Srbiji.

– Veze se gaje i redovnim posjetama. Nastavićemo tradiciju okupljanja i druženja kako na manifestacijama koje priređujemo na Kordunu, tako i onima koje organizuje Zavičajni klub Kordunaša – rekao je Mihajlović i na kraju istakao da je značajna i materijalna vrijednost nošnji za koje SKD prosvjeta pododbor Krnjak ne bi mogao samostalno da nađe sredstva.

Oduševljen je bio i potpredsjednik SKD Prosvjeta pododbor Krnjak Slobodan Kunić koji je istakao da su igre iz Glamoča na repertoaru folkloraša iz Krnjaka.

– Ove veoma bogate glamočke narodne nošnje sa ponosom ćemo da nosimo imajući u vidu da su poklon naše braće iz Srbije – rekao je Kunić.

Umjetnički rukovodilac i koreograf Bojan Korać istakao je da folklorni anasambl pored igara iz Glamoča izvodi i igre sa Korduna, ali i iz Šumadije, Leskovca, kao i igre bunjevačkih Hrvata.

– Trudimo se da svakim danom napredujemo. Imamo i pristojne uslove za rad, ali najveća briga je članstvo. Naime, djeca kad napune 18 godina odlaze trbuhom za kruhom, a novih naraštaja je sve manje. Ipak, vjerujemo da će doći bolji dana – zaključio je Korać.

Pored ove donacije Zavičajni klub Kordunaša iz Beograda je u toku ove godine materijalno i financijski pomoglo mladima u Vojniću i Vrginmostu u R. Hrvatskoj, te mladima u Kljajićevu i Čonoplji u R. Srbiji.

M. Šapić

Nema komentara

Napišite komentar