Dr Momčilo Subotić promovisao svoju novu knjigu „Istorijsko politikološki osvrti“

Ova knjiga predstavlja izbor osvrta koje je autor publikovao u časopisima Instituta za političke studije, najviše u Političkoj reviji, u posljednjih desetak-petnaest godina. Radi se o temama iz novije i savremene srpske istorije, jezičke i istorijsko-kulturne problematike, politikologije i geopolitike, te savremenih balkanskih, posebno srpsko-hrvatskih, političih i geopolitičkih procesa i odnosa, kojima se dr Momčilo Subotić bavi u protekle tri decenije.

Na štandu Krajiško-kulturno istorijskog centra, koji djeluje u sklopu „Krajiškog privrednika“, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, predstavljeno je novo djelo dr Momčila Subotića  „Istorijsko politikološki osvrti“ u izdanju Instituta za političke studije Beograd.

U ovoj knjizi, dr Subotić, naučni savjetnik u Institutu za političke studije, objavio je dvadeset radova istaknutih srpskih istoričara, između ostalih Nikole Žutića, Saliha Selimovića, Veselina Đuretića, Ljubinka Milosavljevića i drugih, ispisujući svoje osvrte i prikaze.

Teme kojima se bave navedeni autori, odnose se na pitanje novih naroda i država nastalih iz srpskog etnojezičkog supstrata, kao što su BiH i Republika Srpska. Autori se bave i istorijom, politikom i geopolitikom Crne Gore i položajem Srba u njoj,  pitanjima Kosova i Metohije, ali i pitanjima srpsko-ruskih odnosa kroz istoriju do današnjih dana.

Ključno istorijsko-politikološko pitanje Srba na Balkanu, smatra autor, jeste njihovo identitetsko pitanje, odnosno etnojezičko, kulturno, vjersko, duhovno i geopolitičko. Upravo o tome, pojednostavljeno rečeno, raspravljaju pisci članaka koje je autor uvrstio u ovu knjigu. O navedenim temama ranije je pisao i dr Subotić u svojim člancima, zbornicima, polemikama, osvrtima, ali i usmeno izlagao o tome na brojnim konferencijama i promocijama.

Dr Momčilo Subotić je istakao da je sa velikim zadovoljstvom čitao pomenuta djela, promišljao, analizirao i ispisivao svoje osvrte i prikaze, djelomične polemike, sa namjerom da od tako vrijednih i značajnih publikacija sačini sadržajnu i istraživački zanimljivu knjigu. Po reakcijama prisutnih na promociji, „Istorijsko politikološki osvrti“ su, upravo takva knjiga koju svakako treba pročitati.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

 

O AUTORU KNJIGE

Dr Momčilo Subotić je naučni savjetnik u Institutu za političke studije.  Glavni je i odgovorni urednik naučnog časopisa Politička revija. Urednik je tematskih zbornika i autor je više desetina studija koje se bave pitanjima srpskog nacionalnog identiteta, novije političke istorije Srba i balkanskih (geo)političkih odnosa. Među objavljenim monografijama izdvajaju se “Identitet i geopolitička stvarnost Srba” (Institut za političke studije, 2012) i “Srbija i Republika Srpska: politički procesi i perspektive” (Institut za političke studije, 2017).

Nema komentara

Napišite komentar