Dr Nele napunio salu vukovarskog SKC-a

U okviru „Nedelje srpske knjige“ u organizaciji Srpskog kulturnog centra u Vukovaru gostovao je muzičar i književnik Nenad Janković alijas dr Nele Karajlić.

Gostovanje dr Neleta Karajlića 5. novembra u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru, a organizovano u okviru „Nedelje srpske knjige“, izazvalo je veliko zanimanje publike. Sala SKC-a bila je premalena da primi sve one koji su došli na promociju njegove tri knjige. Dr Nele Karajlić i ranije je dolazio u Vukovar, ali je ovo njegovo prvo pojavljivanje u ovom gradu u ovom veku.

Zadnji put bio je 1997. godine i to u ulozi muzičara, a ovoga puta, nakon pune 22 godine došao je u ulozi književnika.

– Osećam se jako uzbuđeno, to moram da priznam, i kada su mi ponudili da svoje knjige predstavim u Vukovaru proradile su mi emocije. Kada smo prolazili ovim putem, od granice prema gradu, mom menadžeru nabrajao sam sela u kojima sam svirao sa Zabranjenim pušenjem. Sva ta sela napamet znam i kao da me neko vratio u osamdesete godine – izneo je svoje prve utiske po dolasku u Vukovar nekada muzičar, a danas pisac dr Nele Karajlić.

Iako je nekada žario i palio ovim prostorima kao frontmen Zabranjenog pušenja Nele Karajlić priznaje da se, u skladu sa svojim godinama, mnogo bolje oseća kao pisac, ali nije isključio ni mogućnost da se jednoga dana u Vukovaru ponovo pojavi u ulozi rokera. Nakon uspeha svoje prve knjige „Fajront u Sarajevu“ u SKC-u je pored nje predstavio i svoju novu knjigu „Solunska 28“ koja je za sada izašla u dva dela, a predviđen je i njen završni treći deo. U podnaslovu jednog od dva objavljena dela stoji da je to roman o prijateljstvu i izdaji.

– Izdaja je jedan normalan, čest događaj u životu nekih ljudi, ali oni koji izdaju počine uopšte nemaju ideju o tome da su to uradili jer misle da su radili nešto dobro i nešto korisno. Ubeđeni su čak i u to da su radili za dobro onoga koga su u stvari izdali. Celu knjigu sam posvetio tome da odgovorim na pitanje šta je u stvari to kada se desi da neko nekoga povredi. Da li to tako mora ili je to jednostavno u prirodi ljudskog bića – objašnjava Janković.

Najposećeniji događaj u istoriji SKC-a

Po žanru „Solunska 28“ je roman, odnosno melodrama, i to starinska istakao je sam autor.

– Knjiga je, onako, devetnaestovekovna, starinska i ima svoj uvod, zaplet i rasplet, odnosno sve ono što smo o tome učili u školi. Ja sam jedan od onih koji beži od modernih formi jer mislim da im nisam vičan. Ne umem da pišem hladno, nego pišem strastveno, takav sam čovek, tako da su i te priče naišle i na tu vrstu publike, na one koji vole da čitaju nešto što je uzbudljivo – rekao je autor koji najavljuje i objavljivanje trećeg dela „Solunske 28“.

– Postoji onaj „staroslavenski“ izraz „Ander konstrakšn“, znači tek počinjem da ga pišem i u njemu će se pričati o tom nekom periodu osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, odnosno o dve decenije mog života, jednoj najlepšoj, a drugoj najružnijoj i mislim da ću čak i ja sam biti jedan od junaka te knjige – zaključio je autor.

Kao što je već rečeno u uvodu ovog teksta sala SKC-a bila je prepuna i ovo je van svake sumnje bio najposećeniji događaj organizovan od strane ove kulturne ustanove. Naravno, tome je svakako doprinela popularnost gosta, a to je i dokaz da ovakvih događaja u Vukovaru nedostaje.

Nakon vrlo zanimljivog razgovora koji je sa autorom vodio novinar i direktor SKC-a Srđan Sekulić priliku da gostu postavlja pitanja dobila je i publika. Na svako od njih Nenad Janković je strpljivo i duhovito odgovarao tako da su oni koji su ušli u SKC iz njega otišli potpuno zadovoljni i naoružani knjigama koje je dr Nele objavio za poslednjih nekoliko godina i koje im je sa zadovoljstvom potpisao.

Organizatori zadovoljni programom

Održanim programom zadovoljan je i njegov organizator Srđan Sekulić koji je sredstva za SKC i podršku za njegovu realizaciju dobio od Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

– Nadam se da ćemo uspeti da ovo postane program koji ćemo organizovati i narednih godina, a ovo što smo uspeli za ovih nekoliko dana za nas je svakako ohrabrujuće jer i odziv publike je bio veoma dobar. Sve to motiviše nas da nastavimo da se borimo da našem narodu i publici priuštimo vredne kulturne programe i drugačije sadržaje od onih koje ovde organizuju ostale naše organizacije, a kojih su se možda, već pomalo i zasitili – rekao je Sekulić.

Kako su protekla ostala četiri programa organizovana tokom „Nedelje srpske knjige“ na ovom portalu čitaćete već sutra. Podsećanja radi do danas su održana četiri, a to su programi „Otvorena biblioteka“, održan u ponedeljak 4. novembra, na kom su predstavljena najnovija izdanja iz biblioteke SKCa-a, juče je u okviru programa „Književnici našeg zavičaja“ predstavljen književnik Đorđe Nešić i njegov književni opus, a danas u 11 časova predstavljeno je izdavaštvo Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Nedelja srpske knjige završava sutra programom zakazanim za 19 časova nazvanim „Veče uz vino, poeziju i gitaru, na kom će biti čitani stihovi najpoznatijih srpskih rok grupa i muzičara, a neki od njih biće odsvirani i otpevani uživo.

Preuzeto sa: Srbi.HR

Nema komentara

Napišite komentar