Drugi susret generacija đaka Osnovne škole sa područja Bučja kod Pakraca

Susret svih generacija  Osnovne škole „XII Proleterske udarne brigade“  Bučje kod Pakraca u Zapadnoj  Slavoniji  organizovan je u Borči 12. oktobra u restoranu „Fidels  Ko“ poznatijeg  kao restoran „Kod Mome“. Ovom prilikom organizatori su obilježili i dan ove legendarne škole koja je opljačkana, porušena i zapaljena 1991. godine od strane Ustaša kada su svi Srbi sa prostora Zapadne Slavonije protjerani i raseljeni  širom Srbije, Republike Srpske ili širom svijeta.

Na druženju se okupilo 50- tak nekadašnjih drugova i drugarica iz školskih klupa, ali i njihovih učitelja  iz Bučja i iz drugih područnih škola koje su bile u njenom sastavu, a to su škole u  selima  Glavica, Cikote, Rogulje, Branešci, Kričke, G.D. Grahovljani, G. Šumetlica, Novo Selo i  Dragović.

Druženje su  organizovali đačići  prvačići davne 1963/1964, a na početku  prisutne je pozdravio jedan od organizatora Ninko Tarbuk koji se zahvalio svima koji su došli, posebno onima koji su za ovu priliku prešli veliki put čak iz Australije, Njemačke, Austrije itd.  Tarbuk je prenio pozdrave učitelja Dragoljuba Markovića Gedže, Anice Marković, Đorđa Zaklan Đoko, Milana Gravara, Paje Ćasića koji nisu mogli prisustvovati druženju, kao i zamjenika gradonačelnika Pakraca Nikole Ivanovića koji je svojim zemljacima poručio da se u školama u Cikotama i Roguljama završava uvođenje struje i vode, te da je za Bjelajce projekat u toku, kao i da se radi projekat za podizanje pravoslavne crkve u Bučju.

Govoreći o samoj školi koja nosi naziv legendarne XII Proleterske udarne brigade iz Slavonije Tarbuk je podsjetio da je ovaj kraj poznat kao slobodarski.

„Bučje jeuvijek bio  poznat pod nazivom „Mala Srbija“  ili „ Mala Vlaška“ čak i u vrijeme Austrogarske. Legendarna brigada  je u toku Drugog Svjetskog rata zajedno sa XVI, XVII, i XVIII, činila  XII Slavonsku diviziju i VI Slavonski korpus.  Ovaj kraj je od 1942. godine bio slobodna teritorija koja je primila izbjeglice i djecu sa Kozare koji su tu ostali do kraja rata. Ovaj datum ima još jednu simboliku. 11. oktobra se obilježava godišnjica formiranja legendarne brigade koja je 1942. godine osnovana u selu Budići na području opštine Pakrac. Naša škola, iako je rušena u Drugom Svjetskom ratu, zatim  ponovo izgrađena 1968.godine kada je i dobila ovaj naziv postojala je  do 1991. godine, kada je i škola i sva srpska sela spaljena i opljačkana. Danas je u Bučju vrlo malo kuća i povratnika, uglavnom starijeg stanovništva…“, ispričao je Tarbuk koji danas iz Beograda komunicira sa svojim prijateljima iz rodnog kraja i škole uglavnom preko Fejsbuka i Vibera.

„Na taj način smo se i organizovali za ovo druženje, a s obzirom na interesovanje, nadam se da ćemo ga još dugo organizovati“, poručio je Tarbuk.

Jedan od organizatora je i Željko Prodanović koji je iz Pakraca došao 1995. godine, a danas živi u okolini Pančeva. Prodanović nije krio oduševljenje što je sreo mnoge drugove iz škole, a neke nije ni prepoznao posle toliko godina.

„Cilj nam je da se redovno srećemo, sjećamo lijepog perioda tokom školovanja i druženja i da nas bude što više, a ko ima želju nađe načina i da dođe“, rekao je Prodanović.

Svoje đake pozdravio je učitelj Pero Acan i izrazio zadovoljstvo što su se okupili posle 30 godina od završetka školovanja.

„Mnogi me pamte po dobru, ali neki i po lošim ocjenama, što je bilo  u opisu mog posla. Drago mi je što je iz naše škole mnogo đaka uspješno završilo školovanja  i što je mnogo onih koji su stigli do profesorskih  pozicija, a krenuli su iz jedne male seoske sredine. Naši đaci su postizali zavidne rezultate na brojnim sportskim takmičenjima, stiglo se i do republičkog nivoa u to vrijeme, na šta sam ponosan“, zaključio je učitelj i nastavnik Acan, kome su đaci šaljivo zamjerili što nije donjeo „šibu“.

Svoje zemljake pozdravio je  i predsjednik Udruženja Slavonaca u Beogradu Zorislav Šimić i nekadašnja učenica škole iz  Bučja  Neda Stanković.

Nakon lijepih  riječi, evociranja uspomena i sjećanja na đačke dane,  druženje je nastavljeno uz bogatu večeru i muzički repertoar podmlađenog orkestra „Zvuci zavičaja“. Zaorila se krajiška pjesma, zaigrao Slavonski Taraban, Bećarac, Logovac, Zavrzlama, plesalo se i pjevalo do kasno u noć uz pozdrav „Vidimo se iduće godine u isto vrijeme“.

 

novinar „Srpskog kola“

Vesna Pešić

 

Skola je inače nosila naziv naše legendarne XII Slavonske brigade iz drugog svjetskog rata, a uništena je, zapaljena i opljačkana od strane ustaških bojovnika krajem decembra *91 i početkom januara 1992. godine, nakon prvog i najvećeg egzodusa Srba sa prostora Zapadne Slavonije.

 

Druženje će se odrzati u restoranu *FIDELS KO* ili kako je u narodu poznat *Kod Mome, kod Momčila*

Komentari
  • Avatar

    Sva ova sela znam po pričama moje mame. Tetak Vasilije Petrovićje bio sveštenik u Bučju proteran u Srbiju 1941 . Mama se kod njih verila za ogromnim stolom u Vladičinom dvoru. Tużno je kako su se okomili na nas. Ujaka su Dušana Tadića ubile ustaše. I baka Marija je nastradalla u Jasenovcu.Patologija fašizma se održala jer nikad nije bilo konfrontacije sa istinom i psihoanalize u Hrvatskoj. Rad sa otporim istini je bio nemoguć jer je to bolan proces kome pobednici nisu hteli da se podvrgnu. U Nemačkoj su morali jer su ih Amerikanci vodili da vide logore i orga nizovali entnacifikaciju.

    subota, 19. oktobar 2019.

Napišite komentar