Glas Holmije jedini časopis sa sjevera Crne Gore promovisan na sajmu knjiga u Beogradu

U organizaciji Udruženja pisaca Poeta Beograd i Srpskog istorijsko kulturnog društva ”Nikola Vasojević” Berane 25. Oktobra 2019. godine na  64.međunarodnom sajamu knjiga  u  Beogradu na štandu Udruženja pisaca Poeta održana je promocija knjige ”Rusija i Crna Gora kroz vjekove“ autora Gorana Kikovića  i o časopisa za književnost, istoriju i kulturu ”Glas Holmije”, koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Beranama.

O knjizi istoričara Gorana Kikovića iz Berana ”Rusija i Crna Gora kroz vjekove“ i o časopisu za književnost, istoriju i kulturu ”Glas Holmije”, koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Beranama a čiji je glavnu i odgovorni urednik upravo profesor Goran Kiković, govorili su književnici Veselin Dželetović i Branislav Otašević, pjesnik Dragomir Dale Ćulafić i autor knjige i glavni i odgovorni urednik Goran Kiković.

Međunarodni beogradski sajam knjiga jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Njegov osnovni cilj je pružanje mogućnosti izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima, da uspostave kontakte, razmene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje. Svi izdavači iz Srbije i najugledniji izdavači iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju

Pod sloganom “Pismo=glava” od 20. do 27. oktobra 2019. godine  trajao je 64. Međunarodni beogradski sajam knjiga na kome  je učestvovalo više od 500 domaćih i stranih izlagača. Počasni gost  ove godine je  bio Egipat. Najbolji izdavač po oceni žirija sajma ”Laguna” iz Beograda. ‘

O knjizi i časopisu je uvodno slovo dao književnik Veselin Dželetović,predsjednik Udruženja pisaca Poeta i odnedavno i član izdavačog savjeta časopisa ”Glas Holmije”, koji je i vodio program promocije.On  istakao da podržava časopis ”Glas Holmije” i rad njegovog glavnog i odgovornog urednika istoričara Gorana Kikovića koji se u Crnoj Gori kroz pisanu riječ bori za istorijsku istinu o srpskom postojanju na tim prostorima. Mnogo je važno da postoje ovakvi časopisi koji objavljuju mnoge nepoznate istorije.

 

KIKOVIĆ: ISTINOM PROTIV FALSIFIKATA


Istoričar Goran Kiković je istakao da učestvuje godinama na ovom sajmu koji je najveća smotra pisane riječi na Balkanu i šire. Nama je važno da se ovdje čitaoci sretnu sa kvalitetnim knjigama koje otvaraju vidike ljudima. Trenutak u kojem živimo osuđuje nas na neprestanu borbu za egzistenciju i suočavanje sa urušenim vrijednostima, a upravo je knjiga simbol neprihvatanja nametnutih kompromisa i površnog sagledavanja svijeta. Beogradski sajam knjiga je prilika da se još jednom podsjetimo istinskih vrijednosti i knjizi damo značaj koji zavređuje. Zato i ove godine Branislav Otašević i ja smo došli da promovišemo časopis ”Glas Holmije”, koji je osnovan kao brana flasifikatima koji su u Crnoj Gori na djelu jer, se želi promijeniti identitet i ono što smo bili kroz vjekove. Ipak, najveći neprijatelji ovom naumu su mnogobrojni istorijski izvori i popisi stanovništva koji ukazuju da je srpsko nacionalno određenje u Crnoj Gori bilo apsolutno većinsko do 1945. godine i da crnogorske nacije do te godine nije bilo. Socijalistička vlast je to narodno opredjeljenje faktički stavila van snage i proklamovala crnogorsku naciju. Sve je to urađeno planski, radi razbijanja srpskog uticaja i karaktera Crne Gore u budućnosti.Zato je i uloga istoričara i javnih djelatnika da se istinom bore protiv falsifikata.

Autor Goran Kiković,  istakao razloge zbog kojih je napisao knjigu ”Rusija i Crna Gora kroz vjekove“  da je ovo knjiga priloga i dokumenata nastala ”sa željom da uspostavim paralelu između prošlosti i sadašnjosti u odnosima između Rusije i Crne Gore odnosno da nadvladam najrasprostranjeniju savremenu laž u Crnoj Gori koja se javno izgovara povišenim glasom koji je saobrazan sa glupošću njenog sadržaja – kako nam Rusija nikad nije pomagala. Moje istraživanje je krenulo analizom dragocjene knjige ”Crnogorske finansije” dr Mirčete Đurovića, koji je dokumentovao veliku finansijsku pomoć Rusije državi Crnoj Gori u vremenu od 1711. do 1916. (Moj feljton na ovu temu objavio je dnevni list ”Dan”). Istina je da je puna dva vijeka Rusija davala bespovratnu pomoć Crnoj Gori i bez ustezanja sam ovoj knjizi dodao objašnjenje koje odgovara istorijskoj istini – da ruske pomoći i zaštite nije bilo ni Crne Gore bilo ne bi.

Treba ovdje podsjetiti i na Albansku golgotu i da je ona smanjena zahvaljujući Ruskoj intervenciji. Naime ruski Car Nikolaj Drugi Romanov spasio je Srbe od totalnog pogroma u Prvom svjetskom ratu, a u pitanju je jedan svijetli primjer bezuslovne pomoći braće Rusâ srpskom narodu i kraljevini Srbiji 1914-1916. godine . Car Nikolaj Drugi Romanov ušao je u ovaj globalni konflikt u Prvi svjetski rat samo zbog Srbije, iako je njegova država bila potpuno nespremna za to; još uvijek nijesu bile zaliječene rane revolucije iz 1905. godine, što će rezultirati Februarskom i Oktobarskom revolucijom 1917. godine čime su Romanovi zbačeni sa vlasti.

Važno je napomenuti i to da su Rusi uputili ultimatum Britaniji i Francuskoj da mora da prihvati i zbrine srpsku vojsku koja se povlačila preko Albanije ka Skadru krajem 1915. i početkom 1916. godine, inače Rusija izlazi iz rata, jer nema svrhe da u njemu ostaje ako više nema Srbije, zbog koje je u sukob i ušla. London i Pariz, iako su prethodno htjeli da ostave Srbe na cjedilu, brže-bolje su priskočili u pomoć” – zaključio je Kiković, koji se zahvalio Udruženju pisaca Poeta iz Beograda, koji ih svake godine u Beogradu bratski dočekuju.

 

OTAŠEVIĆ:OVO JE BORBA KIKOVIĆA ZA ISTORIJSKU ISTINU


Književnik Branislav Otašević  je rekao o časopisu sljedeće: ”Rezimirajući vrijeme i učinak ovog časopisa, cilj njegovog osnivanja je postignut, što potvrđuju i mnogi poznavaoci pisane riječi.  Baš onako kako je to rečeno u redakcijskom komentaru pri štampanju prvog broja ovog časopisa. Citiram: ”U vremenima poremećenog sistema vrijednosti, kad nosioci novog globalnog poretka nastoje da  potisnu tradicionalne kulturne i istorijske vrijednosti i umjesto njih na vidno mjesto istaknu nešto što nema dodirnih tačaka sa urođenom duhovnom  snagom i tradicionalnom kulturnom i naučnom baštinom srpskog naroda, grupa skromnih i vrijednih entuzijasta, okupljena oko Srpskog istorijsko-kulturnog društva ”Nikola Vasojević” iz Berana  pokrenula je  časopis ”Glas Holmije”, kako bi dala doprinos očuvanju svega naprednog, po čemu smo se kroz vjekove prepoznavali u civilizovanom svijetu”. I tako, od osnivanja časopisa izašlo je 40 brojeva, čijim posredtvom su naši brojni čitaoci šireg regiona obogaćeni dešavanjima na prostoru sjevernog dijela Crne Gore i šire”.

O knjizi je govorio rezenzent knjige Branislav Otašević, publicista i književnik, predsjednik Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasijanju za Crnu Goru sa sjedištem u Andrijevici, koji je istakao sljedeće: ”Goran Kiković, već afirmisani i poznati istoričar, aktivni društveno-politički radnik i istraživač istorijskih zbivanja ne samo u rodnim Vasojevićima nego i šire, napisao je i pripremio za štampu knjigu ”Rusija i Crna Gora kroz vjekove” koju sam sa zadovoljstvom pročitao i preporučujem za štampu, jer će ovaj rukopis, u to sam siguran, upotpuniti saznanja radoznalih o odnosima Crne Gore i Rusije kroz vjekove.

Otašević je rekao da Kiković pišući lakim dopadljivim stilom, koristeći brojne dosad objavljene knjige i radove poznatih i afirmisanih stvaralaca, je vješto i znalački komponovao svoj rad i ostavio čitaocima značajno djelo o crnogorsko-ruskim odnosima i ruskoj pomoći Crnoj Gori koju je ona, kad manje kad više, slala Crnoj Gori kroz vjekove i potvrdio staru poznatu tezu ”da ruske pomoći zaštite nije bilo ni Crne Gore bilo ne bi!” Crnogorsko-ruski odnosi na diplomatskom planu počinju već 1711. godine, u vrijeme vladavine vladike Danila, a hroničari i istoričari su zapisali da se Crna Gora u ruskim izvorima pominje na samom kraju 17. vijeka 1698. godine, a Pominje je ruski državnik Tolstoj. Snagom upornog istraživača Kiković od tada prati zbivanja i dešavanja, plime i osjeke u odnosima dvije države, odlasku Crnogoraca u Rusiju i dolasku Rusa u Crnu Goru, bilo ratnika i vojnika, bilo istraživača i naučnika kakvi su bili. Kovaljevski, Rovinski, Bašmakov i dr. O ruskoj pomoći Crnoj Gori Kiković je koristio djelo dr Mirčete Đurovića ”Crnogorske finansije koja demantuje zlonamjerne priče – ”Rusija nas nikada nije pomagala”. O rusko- crnogorskim odnosima pomogli su mu rukopisi Jovana Plamenca koji piše da se veliki broj Crnogoraca selio u Rusiju. Ratovali su Crnogorci za račun Rusije. U ruskoj vojsci bilo je trideset generala i admirala doseljenika iz Crne Gore. Mitropolit Sava Petrović, pošto se zavladičio, išao je u Rusiju da traži pomoć. Zahvaljujući Rusiji Njegoš nije oskudijevao u materijalnim sredstvima. Njemu je nešto i preostajalo, što je bilo deponovano u Rusiji i nekim austrijskim bankarskim kućama. Poslije Njegoševe smrti Rusija šalje pomoć kao i ranije. Sve to Kiković u svome rukopisu pedantno, argumentovano piše. I poslije smrti knjaza Danila Rusija je sa manjim prekidima slala pomoć, čak je i povećavala, pomagala otvaranje škola, slala pomoć za bogossloviju i djevojački institut.

Prisutne je na kraju pozdravio kratkim govorom o časopisu Glas Holmije Dragomir Dale Ćulafić,koji je recitovao svoju pjesmu posvećenu zavičaju. On je rekao da daje punu podršku časopisu Glas Holmije u njegovom uredniku Kikoviću koji u ovom časopisu pored istorije i kulture afirmiše književnike i pjesnike iz zavičaja Vasojevića i šire.

Na kraju se može zaključiti da je ovo bila još jedna u nizu uspjelih promocija Glas Holmije i stvaralaštva istoričara Gorana Kikovića.

Nema komentara

Napišite komentar