Goranu Kikoviću uručen odren “Srpski vitez” za čast, dostojanstvo, viteštvo, slavu i vječnost imena srpskog

POTPREDSJEDNIK SO BERANE ISTORIČAR GORAN KIKOVIĆ DOBIO ORDEN ”SRPSKI VITEZ”

Na predlog Sretena Jovanovića, pomoćnika gradonačelnika Grada Kraljeva, koji je i dobitnik ovog visokog priznanja. Kulturno- Istorijski centar „Srpska kruna“ iz Kragujevca, koji se bavi očuvanjem nacionalne kulture Srba i promocijom srpskog stvaralaštva, dodelio je – zvanje Srpskog viteza Prvog reda istoričaru Goranu S. Kikoviću, potpredsjedniku SO Berane.

Njemu je ovo visoko odlikovanje 22. oktobra 2019. na proslavi godišnjice oslobođenja Grada Kraljeva u Prvom svjetskom ratu dodijelila generalni sekretar Kulturno – Istorijskog centra „Srpska kruna“ Mirjana Radenković.

Ovo visoko priznanje koje su između ostalih dobili predsjednik Rusije Vladimir Putin, srpski patrijarh Irinej, ustanovio je kralj Srbije Petar I Karađorđević 1909. godine. Shodno pravilima o dodjeli, pojedinac, srpski vitez, može biti odlikovan samo jednom u životu. Plaketa srpskog viteza se, inače, dodjeljuje ,,za čast, dostojanstvo, viteštvo, slavu i večnost imena srpskog’’. Izuzetnost ovog priznanja ,,Srpske krune’’ i kraljevske porodice Karađorđević najbolje definišu riječi zapisane na povelji ,,precima poštovanje – potomcima na znanje’’.

Vitez je u prošlosti bio ratnik ili plemić koji je sledio kralja. Danas se titula viteza dodeljuje izuzetnim osobama kao priznanje za ispoljenu čast, dostojanstvo, viteštvo i slavu imena srpskog.

Pjesnik iz Zemuna porijeklom iz Ivanja kod Bijelog Polja pukovnik u penziji Radovan Obradović, kada je saznao za ovo visoko odlikovanje poslao čestitku u vidu stihova.

Čestitam brate Srbine-“Srpski vitezu” “Srpske krune”!
Da te Gospod Bog blagoslovi,
Da te prate srpski sokolovi,
Crne Gore Sparte srpstva,
I ostala vaskolika srpska bratstva!
Istoriju Srba dalje da izučavaš,
Omladinu da je časno predočavaš,
Potomcima ostaviš da znaju,
Da je uče,da manje stradaju!
Na mnogaja ljeta!

Brat Radovan Obradović
U Zemunu, 20.10.2019.god. na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Na svečanostima u Kraljevu Kikoviću je uručena i monografija Kraljevački spomenici soluncima u čast autora Milana Matijevića.U ime grada Kraljea poklon mu je uručio zamjenik gradonačelnika Vukman Rakočević, koji je ovom prilikom Kikoviću čestitao orden Srpski vitez.

Nema komentara

Napišite komentar