GRMEČKA KOSIDBA – ZUS GRMEČ

Svake godine prvog vikenda u julu na padinama Grmeča, na Stanića Brdu, opština Sanski Most održava se tragicionalna Grmečka kosidba.

Prema riječima prvog kosca kosibaše Dragiše Stupara iz sela Umci ova kosidba je specifična.

– Pored tradicionalnog košenja trave, svaki kosac se trudi prenijeti svoju tradiciju, kulturu, običaje na mlade naraštaje pokazivajući kako se obrađuje kosa prije košenja trave – klepanjem, kako se ispravno oštri kosa i kako se ispravno vuče kroz travu i odsjeca ista – kaže Stupar.

Kao i predhodnih godina u organizaciji su učestovale cjele porodice iz komšijskih sela Jelašinovaca, Dabra Kljevaca, Budimlić Japre, koje su se trudile da budu dobri domaćini i ugoste prisutne domaćom hranom i grmečkom šljivovicom.

Ova manifestacija ima veliki značaj za Srbe povratnike na tom prostoru kao podrška njihovom opstanku na tim prostorima Federacije BiH. U ovom dijelu Fderacije oni još uvijek žive bez struje u mraku.

Tokom Grmečke kosidbe na tom prostoru boravi veliki broj djece koji povratnicima ulijeva dodatnu snagu i energiju u opstanak na tim prostorima. Primjetno je povećanje broja djece koja dolaze na Grmečku kosidbu i takmiče se u raznim sportskim diciplinama. Uglavnom su to djeca kako iz okolnih gradova Banja Luke, Prijedora, tako i iz Srbije, a čiji su roditelji porijeklom sa tih prostora.

Iz stare Pazove na ovaj skup je stigla Gordana Crnomarković jedna od brojnih domaćica porijeklom iz sela Dabra.

– Hrana za učesnike priprema se u prirodi. Okupljeni mogu da vide kako se spremaju izvorna domaća jela ovog kraja kao što su cicvara, kuruza, domaće pite, uštipci, kiselo mlijeko – kaže Gordana.

Gordana Pilipović iz Laktaša, porijeklom iz sela Jelašinovci kaže da su organizatori ove manifestacije nosili narodne nošnje podgrmeča, želeći i tim činom da istaknu značaj kulturnog naslijeđa.

David Prtija svake godine na kosidbu dolazi sa svojim ocem Milanom iz Minhena, koji je rodom iz Kljevaca.

– Zbog brojnih sportskih dešavanja ova manifestacija je zanimljiva i omladini. Svi vole da se ogledaju u nadvlačenja konopca, skakanju u vreči i trčanju – kaže David.

Ovogodišnja kosidba je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

D. SRDIĆ

Nema komentara

Napišite komentar