Groblje u Bribiru postalo arheološko nalazište

Bribirska gradina je smještena na prelazu između Bukovice i Ravnih Kotara u Dalmaciji .

Na Bribiru se danas ne spominju pravoslavne svetinje i zanemaruje se vjekovno prisustvo Srba na tom području. Da bi sačuvali grobove svojih predaka, mještani su podigli ogradni zid, koji je uklonjen.

Naš list je pisao o tome i prije godinu dana, naime u blizini Crkve Svetog Joakima i Ane arheolozi istražuju do samog dna. Kako nam je rekao Ognjen Andrić, porijeklom iz Bribira uklonili su grobove koji se nalaze uz crkvu.

– Nisu obavijestili potomke, već te ostatke koje iskopaju stavljaju u grobnicu koju su sami podigli. Kako na koji grob naiđu, izvade ostatke i premjeste ih u grobnicu – rekao je za Srpsko kolo Andrić.

– Spomen ploča mome djedu sada visi na ivici jame i svakog trenutka može u nju da upadne. Ta zemlja se obrušila i skoro da pola njegovog groba nema – rekao je Ognjen Andrić.

Bribirani se nadaju da će doći do nekog pozitivnog rješenja, iako još uvijek ne znaju ko je dozvolio premještanje zemnih ostataka njihovih predaka.

Koliko je mještanima Bribira stalo do zavičaja govori i činjenica da se svake godine okupljaju u avgustu i održavaju manifestaciju Dani Bribira. Glavni organizator ove manifestacije je poznati slikar Borivoj Bijelić Lun.

– Okupi se oko 300 ljudi, nastupaju pjesnici, izvorne grupe, okupe se slikari. Iako smo daleko od zavičaja spaja nas ljubav prema Bribiru – rekao je Andrić.

 

NEOLITSKI OSTACI


Na lokalitetu Krivače ispod Bribirske glavice utvrđeni su neolitski ostaci.  U posljednjem milenijumu p.n.e. Bribirska glavica postaje utvrđeno naselje plemena Liburna koje je rijeka Krka dijelila od drugog ilirskog plemena Delmata, po kojima je i Dalmacija dobila svoje ime. Dolaskom Rimljana obnovljeni su raniji bedemi i naselje je uživalo status municipija – Municipium Varvariae.

Iz ranog srednjeg vijeka na Bribirskoj glavici su skromni tragovi, ali od XII vijeka ovo naselje postaje središte moćne hrvatske porodice Šubića, od kojih se posebno ističe Pavao I Šubić Bribirski „ban Hrvatske i gospodar Bosne“. Za Mladena III Šubića bila je udata Jelena, sestra srpskog cara Dušana, koja je pri svome dvoru imala i pravoslavni hram. Jelena je posebno ostala upamćena kao ktitorka Manastira Krke, koji je podignut sredinom XIV vijeka i ostao kroz istoriju svetionik srpstva i pravoslavlja.

Na ovim područjima su srpske porodice Jankovića, Smiljanića, Mandušića, Sinobada ratovale na strani Mlečana, a protiv Turaka. Ostaci iz ovog turskog perioda, a posebno utvrda koju su podigli Mlečani svjedoči i o njihovom prisustvu na Gradini.

Pravoslavni Srbi od tog vremena žive u kontinuitetu u naseljima koja su podigli ispod Bribirske glavice. Prisustvo Srba zasvedočeno je sa Hramom Svetog Joakima i Ane koji potiče iz XIV vijeka.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Foto: privatna arhiva

Nema komentara

Napišite komentar