Humanost – Članovi Udruženja „Naša budućnost“ donirali krv u KBC Kosovska Mitrovica

Članovi Udruženja Srba Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine „Naša budućnost“ iz Aranđelovca posjetili su Kosovsku Mitrovicu na Vidovdan, 28. juna i tom prilikom dobrovoljno dali krv na odeljenju Transfuzije KBC-a u ovom gradu.

Kako je ispričao predsjednik ovog Udruženja Predrag Vještica, ovo je treća godina zaredom kako članovi Udruženja veliki srpski praznik Vidovdan simbolično provode na Kosovu i Metohiji i na ovaj human način, pomažu ljudima na ovom području.

„Dvadeset naših članova doniralo je krv, a sa nama su bili i koordinator za romska pitanja i generalni sekretar Nacionalnog savjeta za romsku nacionalnu manjinu Dejan Vlajković, kao i predstavnici lokalne samouprave Aranđelovca. Prilikom posjete obišli smo Kosovsku Mitrovicu ,most na Ibru i imali čast da se sastanemo sa gradonačelnikom Sjeverne Mitrovice. Smatramo da je podrška našem narodu na Kosmetu veoma značajna radi njihovog opstanka i očuvanja ognjišta, a ova posjeta je jedan od načina da tu podršku i iskažemo“, poručio je Vještica zahvalivši se svim donatorima i domaćinima koji su ih srdačno dočekali.

Udruženje Srba Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine „Naša budućnost“ sa sjedištem u Aranđelovcu  poznato je kao organizator brojnih akcija u socijalnoj i humanitarnoj sferi djelovanja.

„Udruženje Srba sa KiM i BiH osnovano je  2014.godine sa ciljem  da njeguje i promoviše istorijska, kulturna i privredna  dostignuća srpskog naroda. Jačanje svijesti raseljenih, prognanih i izbjeglih lica, očuvanje spomenika duhovne kulture i vjerske baštine srpskog naroda, kao i inkluzija članova, njihov doprinos i aktivno učešće u svim sferama našeg društva, neki su od ciljeva našeg  postojanja. Udruženje je  za pet godina rada izvelo  20 velikih akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Zdravstvenim centrom  Aranđelovac i Crvenim krstom. Među prvima smo se uključili u akciju spašavanju stanovništva u krajevima koji su bili ugroženi od poplava 2014. godine. Zatim smo organizovali  akcije preventivnih pregleda u saradnji sa Zdravstvenim centrom u Aranđelovcu, a svakodnevno  obilazimo naše članove i pomažemo jedni drugima“, naveo je Vještica podsjetivši na još jednu humanu akciju u proteklom periodu koju su sproveli u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji i  lokalnom samoupravom Aranđelovac, Komesarijatom za izbjeglice i pojedinačnim donatorima.

„Uspjeli smo da izgradimo kuću sedmočlanoj porodici Zečević raseljenu sa KiM, a koja je sada svoj dom dobila u Aranđelovcu. Pomogli smo i drugim porodicama kroz građevinski materijal,  pomoć pri otkupu seoskih domaćinstava ,izgradnji montažnih kuća i stanova“, dodao je Vještica koji zajedno sa svojim kolegama iz Udruženja „Naša budućnost“ svake godine daje svoj skroman doprinos u organizaciji  manifestacije „Dani Republike Srpske“, kada je područje Aranđelovca u pitanju, a tako će biti i ove godine.

Novinar Srpskog kola

Vesna Pešić

Nema komentara

Napišite komentar