Историју треба чувати од фалсификата које промовише званична Црна Гора

То је земља која почива на фалсификатима, обманама и извртањима историјских чињеница

У просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“, 12. априла 2019. организована је промоција књига историчара Горана Киковића, као и часопис Глас Холмије, а чији је Киковић уредник.

О књигама „Русија и Црна Гора кроз вјекове“ и „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914. до 1918. године“ говорили су др Будимир Алексић, књижевник Бранислав Оташевић, књижевник и Давид Лалић, пјесник и публициста. Водитељ вечери био је Велимир Луле Касалица.

„Киковић је најбољи ангажовани интелектуалац који има циљ одбрану српских националних интереса и чување историјске истине од фалсификата који су постали пракса и занат државе Црне Горе. То је земља која почива на фалсификатима, обманама и извртањима историјских чињеница“, рекао је Алексић и додао:
„Киковић се против тога бори, још од студентских дана“.

Алексић је нагласио да је Киковић први историчај који је свеобухватно написао књигу посвећену Павлу Ђуришићу.

Књига „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914. до 1918. године“ је књига која говори о борби Васојевића за српско национално ослобођење и уједињење. Ту се налази хронолошки приказ њихове борбе почевши од Првог свјетског рата гдје су они активно учествовали, њихова улога у Мојковачкој битци и питање уједињена 1918. године“, објаснио је Алексић.

Он је истакао да је Киковић приказао биографије свих учесника Подгоричке скупштине који су били са простора Васојевића и то је један драгоцјен истраживачки рад.

„Црногорска академија наука још не може да заврши пројекат академије да прикупи и објави биографије свих 165 учесника Подгоричке скупштине, они се баве тиме већ годинама, а сам Киковић је објавио 32 биографије тадачњих посланика, а читава ЦАНУ не може 115“, нагласио је Алексић.

Говорећи о књизи „Русија и Црна Гора кроз вјекове“, Алексић је напоменуо поднаслов књиге у којој је све речено о самој помоћи Руса Црној Гори.

„Од времена пада српског народа под Отоманско царство, готово свака мисао о ослобођењу српског народа била је везана за идеју Бога и вјеру у Русију.“, рекао је Алексић и нагласио:

„Да је Русија зивисно од тога колико су јој спољно-политичке прилике допуштале увијек радила у корист словенске, а уједно и српске ствари“.

Kултурне и књижевне везе су се одржавале и уз црквене везе биле су једина спона српског и руског народа у тешким временима, а то је Киковић по ријечима Алексића веома прецизно обрадио у књизи.

 

Лалић: „Глас Холмије“ чува ћирилицу


Давид Лалић говорио је о значају часописа „Глас Холмије“ за како Србе на простору Лимске долине, тако и за Србе у Црној Гори и региону.

„Часопис нас подсјећа да су Срби народ снажног надахнућа и моралног наслеђа са великим интелектуалним дометом који му је приредила историја“ рекао је Лалић и нагласио:

„Часопис „Глас Холмије“ је писан ћирилицом, штитећи га притом од немани која га уништава. Он је обогатио српску ризницу културе“.

Лалић је истакао да овај часопис има мисионарску улогу и да је постао светионик историјске истине.

„Осам књига које је штампао Киковић говоре о борби српског народа и Васојевића у минулим вјековима и остављају утисак и опомену младим генерацијама да говоре српским језиком и да чувају традицију коју су им преци оставили“, истакао је Оташевић.

Оташевић је говорио о улози Васојевића у Првом свјетском рату и повлачење српске војске преко Албаније, те да је то у Киковићевој књизи значајно утемељено, аргументовано и чињенично описано.

 

Киковић: Русија увијек била уз Црну Гору


Киковић је нагласио да је у свом писању започео борбу против лажи да су четници издајници и да су четници сарадници окупатора, па одатле и жеља да се бави истраживањем.

Повеља о сарадњи

„Они су били патриоте, људи који су се борили за своју државу. Нажалост нијесу могли да побиједе, зато што на њиховој страни нијесу били Енглези. Они су добили овај простор на управу и они тај простор имају до данашњег дана“, истакао је Киковић и нагласио да су управо Енглези довели до сукоба између четника и партизана.

„Ментори и четницима и паризанима су били Енглези и нажалост Дража Михаиловић је превише вјеровао њима“, истиче Киковић.

Осим теме о братоубилачком рату између четника и партизана, Киковић је нагласио да се бавио Подгоричком скупштином.

„Ту је написано безброј лажи од овог антисрпског, антицрногорског и антиљудског режима, који је и формирао Академију наука која се бави лажима и фалсификатима“ сматра Киковић и додаје:

„Један од фалсификата је и тај да нам Русија никада није помагала. Ја сам управо и ставио у поднаслову „Да руске помоћи и заштите није било, ни Црне Горе било не би“. Русија је увијек подржавала Црну Гору, а то се може видјети и код академика Мирчете Ђуровића који таксативно наводи колико је новца Русија дала Црној Гори, а да притом никада један динар није тражила натраг“.

Киковић је у свом излагању подсјетио да је Свети Петар Цетињски оставио аманет Петру II Петровићу Његошу „Моли се Богу и држи се Русије“. А то се односи и на народ у Црној Гори да увијек треба да се окреће ка Русији.

 

ЧВРСТЕ ВЕЗЕ: БРАТИМЉЕЊЕ НИКШИЋАНА И ВАСОЈЕВИЋ


Након промоција књига потписана је Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ и Српском народном одбраном Васојевића и Лимске долине.

Промоција у Никшићу, слијева на десно: др Будимир Алексић, историчар Горан Киковић, књижевник Бранислав Оташевић, књижевник и Давид Лалић, пјесник и публициста

Друштво црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ из Никшића и Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине потписали су у граду подно Требјесе Повељу о братској сарадњи коју су потписали Петар Радојевић и Горан Киковић.

Повељом две организације које делују на територији Црне Горе обавезују се да учвршћује братске и пријатељски односе. Заједно ће радити на афирмацији и неговању сарадње између српског, руског и других словенских народа и упознавање са историјскм братским и пријатељским односима Русије и Црне Горе кроз векове.

Претходно је организовано представљање књига „Русија и Црна Гора кроз вјекове“ и „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914.до 1918.године“, аутора Горана Киковића, као и часописа „Глас Холмије“.

Нема коментара

Напишите коментар