Iz kolone tuge do junaka Zvezde: Borjan ima život i fudbalsku karijeru za roman

ZVEZDA i zvezdaši slave ove sezone svog novog junaka. Golman Milan Borjan bukvalno gura osvoj tim ka grupnoj fazi Lige šampiona. U životnoj priči 31-godišnjeg golmana Zvezde ima materijala za pravi roman, za dramu sa srećnim krajem.

Ako je sinonim za golmana – čuvar mreže, onda je ono što je Borjan uradiu Kopenhagenu, u dramatičnoj penal seriji, pravi dokaz šta znači sačuvati sebe, mrežu i svoj klub.

Pre 24 godine je sa roditeljima Milan Borjan bio u onoj tužnoj izbegličkoj koloni koja je bežeći iz Knina pokušala da spasi žive glave pred naletom hrvatske “Oluje” i ratnog zločina koji je podsećao na strahote iz Drugog svetskog rata.

– Morali smo da odemo iz Knina. Doselio sam se s porodicom kao dečak u Beograd. Tu sam živeo pet godina, u novobeogradskom Bloku 64. Hteli smo da idemo dalje. Otac je podneo zahteve za vize Zimbabvea, Amerike, Kanade i Australije. Moji su izabrali Kanadu i nisu pogrešili – često je prethodnih godina vrteo film Borjan.

Svoje korene, rodni grad i klub za koji je navijao nikada nije zaboravio. Posle utakmice sa Arsenalom u Ligi Evrope pre dve godine je dobio na poklon zastavu “Delije Knin”. I danas je čuva kao posebnu amajliju.

Prve fudbalske korake napravio je u Dinari iz Knina, kao napadač, ali je zbog oca koji je bio golman, stao među stative i tu ostao do danas. Prve ozbiljnije nastupe napravio je kao 16-godišnjak, izbeglica, u Radničkom sa Novog Veograda, gde ga je deda odveo na prvi trening i gde je zapravo postao “jedinica”.

Onda je usledio odlazak u Kanadu i zanimljiv kontakt koji ga je, kao momka od nepunih 17 leta, odveo u slavnu argentinsku Boku juniors, odatle u Nacional iz urugvajskog Montevidea, pa ubrzo i u redove drugog argentinskog velikana, River Platu.

– Slavni trener Danijel Pasarela je u nevreme promenio stručni štab, doveo novog trenera golmana koji je opet doveo svog čuvara mreže i propao mi je ugovor sa Riverom, ali bilo je to sjajno iskustvo – prisećao se nedavno Borjan u razgovoru za domaće medije.

Od Boke i Rivera, pa do odluke da “batali” fudbal. Isticao je Borjan kako je malo falilo da promeni profesiju, ali ga je pokolebao jedan susret sa Rankom Stojićem odnosno dolazak u beogradski Rad 2009. godine. Trener Marko Nikolić ga je sjajno prihvatio, a dresovi turskog Sivaspora, Ludogoreca, niškog Radničkog i Crvene zvezde, koje je oblačio u poslednjih deset godina su još jedna priča za sebe. Priča Milana Borjana.

Preuzeto sa: Večernje novosti

Nema komentara

Napišite komentar