Izbjegličke porodice iz zgrade u Inđiji tražili pomoć Miodraga Linte

Niko nema sluha za probleme izbjeglica nastanjenih u Inđiji


Predsjednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta 3. oktobra se u Inđiji sastao sa predstavnicima izbjegličkih porodica koji stanuju i zgradi, ulica Kralja Petra Prvog, i već 20 godina bezuspješno pokušavaju da otkupe stanove.

– Mi smo se u zgradu doselili 1998. godine. Zgrada je 1991. godine počela da se gradi prvobitno kao poslovni objekat, bez namjene da to budu stanovi. Konačno, 1998. godine dobili smo rješenja od Komesarijata za izbjeglice Republike Srbije u kojem piše da imamo pravo korišćenja bez ograničenja . Rješelje je izdato na sve članove porodice tj. nije bilo nosioca prava – rekao je na sastanku jedan od stanara Ratomir Ivanić.

 

Godine prolaze, problem ostaje


Već dugi niz godina stanari ove zgrade se obraćaju raznim institucijama, kako bi se riješilo pitanje otkupa, ali do sada niko nije imao sluha za njihove probleme. Vlasti su se mijenjale, kao i političke partije, ali odgovore na njihova pitanja niko nije dao.

– Pretpostavljam da je svima vama cilj da se iskoristi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izbjeglicama iz 2010. godine kojim omogućava izbjegličkim porodicama pravo da otkupe te stanove po povlašćenoj cijeni. Trebalo bi prvo da se odredi tržišna cijena u datoj opštini i na datoj lokaciji i taj iznos se umanji za 50 odsto rekao je Linta i pitao prisutne stanare šta bi trebalo prvo učiniti .

Takođe, Linta je iznio svoj lični stav da bi izbjelgičkim porodicama koji su dobili stanove od Vlade Srbije ili međunarodnih organizacija bi trebalo omogućuti da vlasništvo nad istima steknu besplatno ili uz minimalnu naknadu ako se uzme u obzir loš kvalitet gradnje.

Svi prisutni stanari tj. njih sedam su se složili u jednom da bi prvo trebalo legalizovati zgradu, što zapravo predstavlja najveći problem. Firma koja je nosilac investicije Inteks više ne postoji. Stanove je u potpunosti Inteksu isplatio po prodajnoj cijeni Komesarijat za izbjeglice, ali nije uknjižen kao vlasnik, a zemljište je opštinsko. U katastru je Inteks i dalje vlasnik. Problem je i u petom spratu na kojem prvobitna namjena nije da na njemu budu stanovi nego šupe.

– U zgradi ima 68 stanova dobijenih od Komesarijata u kojima žive izbjegličke porodice. U 19 stanova ne žive izbjeglice i još ima 50 lokala. Sve navedeno pomalo otežava djelovanje Komesarijata za izbeglice jer nije sve pod njihovom kontrolom. Nama je jedan građevinski inženjer savjetovao da Građevinska inspekcija iz Inđije izađe na peti sprat, izvrši uviđaj i vidi činjenično stanje. Te da se izvrši prenamjena petog sprata i konverzacija zemljišta. Zemljište je dato na upotrebu, a treba se podnijeti zahtjev da se da u vlasništvo Komesarijatu za izbeglice – rekao je Ratomir Ivanić.

Poslije sastanka predsjednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta je sa stanarima i svojim saradnicima otišao do zgrade na adresi Kralja Petra Prvog, broj 9.

 

Linta: Uradiću sve što je u mojoj moći


– Od kako smo se uselili u stan ne mogu da otvorim jedan prozor. Nekoliko majstora je dolazilo da ga popravi i nisu uspjeli. Zgrada je dosta loše urađena – rekla je za Srpsko kolo jedna od stanarki, razočarana dosadašnjim tretmanom u Komesarijatu za izbjeglice.

I ostali stanari su ukazali na to da su dosta ulagali u stanove, da zgrada nema izolaciju, zidovi su pucali, te se nadaju da će i zbog toga cijena biti umanjena. Za sada imaju procjenu da je kvadrat na toj lokaciji 600 evra, odnosno umanjeno za 50 odsto je 300 evra.

– Mi kao Savez i ja lično ćemo učiniti sve što je u našoj moći da riješimo taj problem. Ne mogu obećati da će sve biti riješeno jer su u riješavanje ovog problema uključeni i ljudi koji su do sada pokazali da nemaju dobru volju da se problem riješi.

Na kraju razgovora ostao je dogovor, da Miodrag Linta, razgovara sa nadležnima iz Komesarijata za izbjeglice i opštine Inđija, te da svi zajedno, uključujući i stanare, održe sastanak i najzad riješe pitanje otkupa stanova. Problem postoji, rješenje nije jednostavno, ali se mora doći do njega.

Zadovoljni stanari su se pozdravili sa Miodragom Lintom, zahvalni što je pokazao dobru volju da im pomoge, i nadaju se skorom sastanku sa nadležnim institucijama.

Na sastanku je bilo prisutno sedam stanara: Ratomir Ivaniš, Milanko Stanišić, Blagoje Božić, Zoran Marić, Ljuban Klipa, Milanko Latinović i Nikola Matić.

Novinar Srpskog Kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar