Izložba Sava Mrkalj – dva vijeka duga i u Staroj Pazovi

U okviru Bećarac festa, međunarodnog takmičenje u Bećarcu održanog  5. oktobra po drugi put u Kulturnom centru u Staroj Pazovi posjetiocima je predstavljena i izložba posvećena reformatoru ćirilice Savi Mrkalju. Izložba nosi naziv Sava Mrkalj – dva vijeka duga.

Izložba je otvorena prvi put u avgustu 2018. u Klubu Tesla u Beogradu.

Organizatori izložbe su ZU Krajišnika iz Stare Pazove i Kulturna zajednica Krajine iz Beograda i Krajišnici iz Čikaga na čelu sa Svetozarom Dančuo.

Na otvaranju izložbe su govorili predstavnik organizatora, Udruženja Krajišnika, Svetozar Kličković , predsjednik Skupštine Vukove zadužbine dr Miodrag Maticki, profesorka srpskog jezika u Gimnaziji Branko Radičević u Staroj Pazovi Dijana Vlainić. Pesme Save Mrkalja na otvaranju izložbe govorila je profesorka Ekonomske škole Gordana Vujanović, a glumac Milan Mića Dudić govorio je poemu o stradanju Krajišnika Rijeku je našu trebalo ponijeti Nikole Korice, dok su svečanost muzičkim programom uveliličali članovi muzičke grupe staropazovačke gimnazije.

Veliku čast, kako sama kaže da otvori izložbu imala je Dijana Vlainić. Njen otac i preci su iz Sjeničaka (Kordun) gdje je rođen i Sava Mrkalj.

Nakon Kordunašice Dijane Vlainić o Savi Mrkalju je govorio dr Miodrag Maticki.

– Sava Mrkalj se školovao u Karlovcu, Plaškom, Zagrebu , u Pešti filozofiju i matematiku je  studirao. Znao je njemački, latinski, francuski, a poznavao grčki i hebrejski jezik, duševno je oboleo i umro u Beču u Lazaretu 1833. Posjećivao ga je Vuk Karadžić u Lazaretu i njemu je ostavio svesku i original pjesme i prepjeve. Štampao je u Budimu 1810. godine filozofsko filološku raspravu Salo debelog jera libo azbukprotres. U toj knjizi je reformisao srpsku azbuku polazeći od načela “piši kao što govoriš” – rekao je Maticki.

U djelu „Salo debelog jera libo Azbukorpotres“ koja je štampana 1810. godine u Budimu staroslovensku ćirilicu koja je imala 46 znakova sveo je na 29 slova od kojih je 25 u upotrebi u danšnjoj srpskoj azbuci.

– Teodor Pavlović je pisao za Mrkalja da je bio jedan od najučenijih Srbalja, doktor filozofije, iskusan astronom i matematik.

Nakom izložbe uslijedio je Bećarac fest.  Izložba je bila postavljena do 10. oktobra.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar