Јанкетић: Несхватљиво поријекло патолошке мржње према другој вјери и нацији

Глумац Марко Јанкетић, који је у историјској драми „Дара из Јасеновца“ оживио лик усташког команданта и заповједника логора Макса Лубурића, рекао је да му је најтеже било да проба да схвати које је поријекло те патолошке мржње према неком само на основу националне или вјерске припадности.

– То је нешто што мени није блиско и никада неће моћи да ми буде блиско – рекао је Јанкетић.

Јанкетић, који као филмски Лубурић углавном даје наређења за егзекуције, мирно их посматра и ужива у њима, рекао је да је тај перверзни садизам који су егзекутори имали вјероватно нешто најпотресније чиме се до сада бавио.

– Редитељ није ишао у онај тотални натурализам да до детаља видимо све, али је чини ми се управо та естетика и омогућила да то у емотивном смислу буде још снажније – рекао је Јанкетић за РТС.

Америчка дистрибутерска кућа „101 студио“ објавила је први званични трајлер филма „Дара из Јасеновца“ који је могуће погледати на каналу „Јутјуб“, а међу кратким секвенцама у трејлеру је и сцена која приказује окрвављеног усташког злочинца Макса Лубурића, кога тумачи Јанкетић, са ножем „србосјеком“ на руци.

Филм „Дара из Јасеновца“ аутора Предрага Гаге Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, који кроз судбину српске дјевојчице Даре прати страдање Срба, Јевреја и Рома у злогласном логору Јасеновац, кандидован је за награде „Златни глобус“ и „Оскар“.

У САД овај филм ће почети да се приказује од 5. фебруара, а у централној Србији од 22. априла.

Прва српска премијера филма одржана је 25. новембра у Грачаници на Косову и Метохији.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар