Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti

Monografija „Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti”, autora prof. dr Gideona Grajfa, predstavljena je 27. avgusta 2019. godine u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu. Organizatori promocije bili su Matica srpska i Arhiv Vojvodine.

U programu su učestvovali prof. dr Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske, gospodin Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, dr Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Republici Srbiji, akademik Darko Tanasković i autor, prof. dr Gideon Grajf. Kao specijalni gost bila je prisutna i gospođa Jelena Radojčić, prežjiveli logoraš iz Jasenovca.

Knjiga „Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti” štampana je u Izraelu na hebrejskom, srpskom i engleskom jeziku. Izdavači monografije su Institut za Holokaust Šem Olam (Izrael), Fondacija za projekte edukacije o Holokaustu (Majami, SAD) i Akademski koledž Ono (Izrael). Članovi uređivačkog odbora su profesori i istoričari iz Izraela, SAD, Norveške, Italije i Japana.

Prof. dr Gideon Grajf je istoričar holokausta, on je osnivač i direktor Međunarodne ekspertske grupe GH-7 za borbu protiv glorifikacije i prakse nacizma i neonacističkih aktivnosti, istraživač Instituta za Holokaust “Šem olam” i autor mnogih naučnih članaka i knjiga o Aušvicu i fabrikama smrti u Drugom svjetskom ratu.

Na početku programa, u ime domaćina, obratio se prof. dr Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske. On je pozdravio sve prisutne i zahvalio prof. dr Gideonu Grajfu što ih je okupio na ovoj promociji u tako velikom broju da su čak morali da otvore dvije sale kako bi svi mogli da prisustvuju programu. Publika u drugoj sali pratila je predstavljanje knjige preko video bima.

Prof. Stanić je u svom obraćanju posebno istakao da je neophodno sačiniti, iako je to izuzetno teško, što potpuniji katalog genocida i etničkog čišćenja u svim vremenima za koje postoji istorijsko svjedočanstvo.

Publici se potom obratio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je, nakon što je pozdravio prisutne, rekao da je ovo jedna od najvažnijih knjiga našeg vremena koja nas uči da i pored svega ne smijemo nikoga da mrzimo, da ne smijemo prestati da se borimo za pravo na život. Knjiga koja nas uči da nikada ne smijemo da se svetimo i da na zlo odgovaramo istom mjerom, kao i da nikada, ali baš nikada, ne dozvolimo da se zaboravi zlo, da se zaboravi Jasenovac.

Nakon Miloša Vučevića prisutnima se obratila dr Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela. Ona je zahvalila organizatorima što su ih sve okupili oko tako velike i važne teme i rekla da time što će ovo biti predstavljeno javnosti pomažu da istina ne ode u zaborav.

Nakon dr Fišer, u ime drugog organizatora programa, Arhiva Vojvodine, obratio se direktor dr Nebojša Kuzmanović. On je rekao da ono što je za Jevreje Aušvic, to je za Srbe Jasenovac. Istakao je da je prof. Gideon Grajf vodeći svjetski stručnjak za istraživanje logora smrti Aušvic a da je monografija koju je napravio o Jasenovcu djelo od epohalnog značaja. Dr Kuzmanović je pred skupom izjavio da će i Arhiv Vojvodine doprinijeti istraživanjima dr Gideona Grajfa time što će u naredno izdanje knjige biti uključena i originalna dokumenta o Jasenovcu koja se nalaze u fondu Arhiva Vojvodine. Na kraju svog izlaganja rekao je da je potpuno uvjeren da će djelo Gideona Grajfa zlatnim slovima biti upisano u memoriji srpskog naroda.

Potom se publici obratio akademik Darko Tanasković, doskorašnji ambasador Srbije pri Unesko, koji je veoma nadahnuto govorio o knjizi prof. Gideona Grajfa. Akademik Tanasković je rekao da se teško može govoriti o knjizi pred kojom se jedino može ćutati. On se u svom izlaganju osvrnuo na licitiranje brojem žrtava u Jasenovcu, od 1.360 do 800.000, rekavši da se tačan broj sigurno nikada neće saznati. Govoreći o knjizi rekao je da je ona izuzetno sadržajna i bogato dokumentovana. Istakao je i to da se sve više govori o potrebi postojanja jednog memorijala za sve postradale Srbe u svim genocidima i da je ova knjiga svakako prvi stameni stub jednog takvog budućeg memorijala.

Pri kraju programa riječ je dobio i autor monografije, prof. dr Gideon Grajf, nosilac Sretenjskog ordena Republike Srbije, kao i Povelje Viteza Svetosavskog pacifizma, Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.

Prof. dr Gideon Grajf je prvo pozdravio sve prisutne a potom je rekao da mu je izuzetna čast što se nalazi u Vojvodini, u Novom Sadu, u Matici srpskoj, u znak sjećanja na sve mučenike, na sve stradale. Posebnu zahvalnost uputio je ambasadorki Izraela, dr Aloni Fišer Kam, kao i ambasadorki Ljiljani Nikšić na velikoj i nesebičnoj pomoći prilikom nastajanja knjige.

U monografiji „Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti” opisano je i 57 ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi po kojima se vidi da je Jasenovac na svoj način bio daleko brutalniji čak i od Aušvica. On je proizvod strahovite brutalnosti, varvarizma i okrutnosti. Razlika između Jasenovca i Aušvica je što su u Aušvicu Nijemci koristili dio žrtava kao robove u industriji smrti dok je u Jasenovcu rad služio za ponižavanje, kažnjavanje i torturu. Vrhunac ustaškog zločina predstavljaju koncentracioni logori smrti za djecu kakvi su postojali u Sisku, Jastrebarskom i Jasenovcu. Nijedan njemački logor nije bio uspostavljen za djecu, to je ustaški izum koji svjedoči o nevjerovatnoj okrutnosti i brutalnosti.

Na kraju programa prof. dr Dragan Stanić i dr Nebojša Kuzmanović uručili su dr Gideonu Grajfu i ambasadorki Kam, u ime institucija na čijem su čelu, prigodne poklone i zahvalnice.

U ovoj monografiji prvi put je izvršena uporedna analiza Aušvica i Jasenovca. Namjera autora knjige jeste da probudi svijest čovječanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskoj i ideološkoj isključivosti i povredi ljudskih prava. Ona nije uperena ni protiv jednog naroda, religije ni države, već protiv fašistoidnih ideologija nacizma, fašizma i ustaštva. Cilj monografije jeste da se generacijama koje dolaze ostavi svjedočanstvo o počinjenim zločinima.

Program u Matici srpskoj podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva spoljnih poslova, Pokrajinske Vlade i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

SNJEŽANA STANIŠIĆ
Foto: Branislav Lučić

Nema komentara

Napišite komentar