Jedinstveni pod barjakom Srpske Hercegovine: Održan Prvi sabor hercegovačke omladine u Novom Sadu

Parada ljepote i pameti, ali prije svega sloge i jedinstva okupila je 1. novembra 2019. godine u restoranu „Ribarac“ u Novom Sadu više od 400 duša na Prvom saboru Hercegovačke omladine u Novom Sadu.

Ovu manifestaciju organizovali su mladi iz novosadskog Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji.

Impozantna zastava sa natpisom „Srpska Hercegovina“ bila je najbolji putokaz gostima da su na pravom mjestu. Goste su na ulazu, onako kako dolikuje pravim domaćinima dočekivali kršni momci predvođeni Markom Nikčevićem u narodnim nošnjama.

Zvaničan program Sabora započeo je pjevanjem himni Republike Srbije i Republike Srpske u izvođenju ženske pjevačke grupe ovog Udruženja.

U ime organizatora pozdrave je uputio Bojan Milenić. On je istakao da je za opstanak ovog sabora kao tradicionalnog neophodan trud svih prisutnih.

– Moraćete svi da budete zadovoljni prvim saborom, jer je to garancija da ćete doći na drugi, treći…trideseti. Uz vaše sugestije trudićemo se da unaprijedimo svako naredno okupljanje – poručio je Milenić navodeći da su se na ovom saboru u najvećoj mjeri okupili potomci hercegovačkih kolonista od Jaše Tomića,Kleka, Zrenjanina, Ravnog Topolovca, Sečnja, Gajdobre, Nove Gajdobre, Bačke Palanke, Pančeva i mnogih drugih mjesta.

U ime bratskih udruženja skupu se obratio Božo Boban Vukoje koga Hercegovci dobro poznaju po brojnim humanitarnim aktivnostima, ali prije svega po sjajnim tekstovima koje objavljuje na svom Blogu jednog Hercegovca u Beogradu.– Nema veće tijelu miline, ni srcu topline nego kad se svoj oko svoga okupi. Mi smo svili naše duše pod jednim od najvrijednijih, najčasnijih i najhrabrijih srpskih barjaka – pod barjakom naše voljene Hercegovine. Istim onim barjakom kojim su mahali naši preci i daj Bože, kakvim ćemo uvijek mahati mi i naši potomci… – rekao je Vukoje koji navodeći osobenost hercegovačke omladine u Novom Sadu.

– Pomno pratim i osluškujem kako kuca to naše Hercegovačko srce širom Srbije i slobodno mogu reći da se u Novom Sadu tim barjakom maše vrijednije, srčanije i ponosnije nego u bilo kom drugom gradu, uključujući i veliki Beograd koji je sjedište većine naših hercegovačkih udruženja. Ovi momci i djevojke čine čuda. Za razliku od mnogih, njima naša zvijezda vodilja, a znamo joj dobro ime – nije to Danica već Hercegovina, sija i danju i noću. Sija, put im svijetli i vodi ih svakog dana njihovog. Sija im podjednako i radnim danom i praznicima, a ne kao nama ostalima samo onim danima kada bivaju zakazani sastanci i sijela naših zavičajnih udruženja. I budite sigurni, ista ta zvijezda sada može biti ponosna na sve nas što smo se u ovolikom broju časno i složno sabrali! – poručio je Vukoje.

Marko Brnjoš je u ime organizatora uručio plaketu Trifku Ćoroviću osnivaču portala Slobodna Hercegovina za nesebičnu podršku mladim Hercegovcima u Novom Sadu.

Ćorović se zahvalio na ukazanoj pažnji i istakao da je u ovom neviteškom vremenu punom laži, falsifikata i neiskrenosti, postalo mnogo važnije mjeriti značaj i vrijednost onoga ko priznanje dodjeljuje.

– Ono što izdvaja Srbe Hercegovce u Novom Sadu od ostalih sredina ste upravo vi – omladina koja je ponosna na svoj zavičaj i svaki kamen zemlje Humske. Zbog vas, vaše iskrenosti i zavičajne ljubavi koju širite ovo Udruženje ima, ne samo sjajnu prošlost, nego i veliku budućnost. Svojom humanošću spasili ste mnoge ljudske živote. Možda neki ne znaju da je upravo ova hercegovačka omladina u protekle tri godine u humanitarnim akcijama u Srbiji i zavičaju prikupila više od 650 doza krvi – rekao je Ćorović.

On se zahvalio mladima što su se odazvali i ljetošnjem apelu Slobodne Hercegovine i došli u Beograd da daruju krv za spas života jedne majke troje djece.

– Danas svaki Hercegovac koji se zatekne u Novom Sadu dobro zna da će u Radničkoj 49 naći svoju zavičajnu kuću. Hvala vam što ste nas okupili i nadam se da će ovaj sabor hercegovačke omladine prerasti u tradiciju i svake godine biti sve brojniji- završio je Ćorović.

Mlada, a odavno priznata pjesnikinja Milica Radovanović svojim stihovima opjevala je heroje i svoje junačko Nevesinje i osvojila mnoge prestižne književne nagrade. Sada student novosadskog FTN kazivala je stihove svoje pjesme Zavičaj.

Hercegovačka omladina poštuje onu Njegoševu „Bez gusala razgovora nema“, pa je bio i neizostavan nastup majstora struna Petra Mišovića, člana DG „Sveti Nikola“ iz Novog Sada.

Etno zvuke pjesmom je donijela muzički obrazovana studentkinja Medicinskog fakulteta Sara Hamović iz Trebinja koja je zvanično i najbolji student među članovima Udruženja Srba Hercegovaca iz Novog Sada. Mada je nastupala na brojnim festivalima nije krila da ima veću tremu pred svojim zemljacima.

Njoj su se pridružile i članice ženske pjevačke grupe Ratka Komnenić, Stefanija Okiljević i Ljubica Kapor.

Program je vodila Jana Bjeletić.

U nastavku večeri uslijedila je skoro petočasovna zabava bez pauze u kojoj se raznovrsnim repertoarom predstavio odličan mladi sastav „Kolumbija bend“.

Među gostima bio je primjetan veliki broj Hercegovaca iz Gajdobre, a među najveselijima je bio legendarni Milan Bobot iz Sečnja koji je i ovoga puta dao podršku mladima.

Utiske nakon Sabora podijelili su najzaslužniji za uspjeh ovog skupa Bojan Milenić i Marko Brnjoš koji su mjesecima vrijedno radili da bi sve proteklo u najboljem redu.

Sama ideja o organizovanju Sabora mladih potekla je od Marka Brnjoša još 2017. godine, ali je do realizacije moralo proteći neko vrijeme. Već u martu su rezervisali termin u restoranu „Ribarac“ u kome više od 20 godina ovo udruženje organizuje doček Srpske Nove godine.

– Na samom početku mnogi nas nisu ozbiljno shvatili, bilo je mnogo skeptika i neposredno uoči samog Sabora. Možda je baš sumnja u naše sposobnosti poslužila i kako dodatna motivacija. Jenostavno, hercegovački ponos nam nije dozvolio da se pokolebamo, mjesecima smo radili žestoku marketinšku kampanju i imamo razlog da budemo veoma ponosni na postignuti rezultat – rekao je Milenić, koji je inače i osmislio kulturni dio programa.

 Bilo nam je veoma važno da u programu učestvuju mladi iz našeg Udruženja. Posebnu radost nam je priredio zemljak Momir Mišković koji je u svojoj radionici „Sitan vez MS“ u Rumenci nekoliko dana uoči početka Sabora završio predivne hercegovačke nošnje. U prostorijama Udruženja bilo je i nekoliko pjevačkih proba – priča Milenić koji najavljuje da će u narednom periodu mladi nastaviti sa svojim aktivnostima, a kao centralni događaj do kraja godine predviđena je i repriza predstave „Nagledaj se zemlje Hercegovine“ koja će biti održana u amfiteatru novosadskog Spensa 8. decembra 2019. godine.

– S obzirom da se ovakav događaj organizuje po prvi put u Srbiji pokazali smo da kreativna ideja i uloženo znanje i trud uvijek daju rezultat. Veliki broj učesnika, koji je premašio sva očekivanja je samo pokazatelj da ideja o skupu mladih, školovanih, složnih i plemenitih Hercegovaca u Srbiji koji njeguju tradiciju i običaje ima uporište i da je već naš prvi Sabor omladine postao ozbiljan događaj– sa ponosom ističe Marko Brnjoš.

Tokom same večeri jedna od najaktivnijih članica Udruženja i godinama unazad najbolja studentkinja Udruženja Milica Šipovac je na društvenim mrežama uživo emitovala prenos koji je za kratko vrijeme pregledalo na hiljade zemljaka širom svijeta.
Jedan od njih je i Milija Stojanović, koji je takođe svojevremeno proglašavan za najboljeg hercegovačkog studenta u Novom Sadu. Njega je nakon školovanja životni put odveo u Berlin odakle se u znak podrške svojim zemljacima javio sa fotografijom.
Slična podrška i pozdrav stigao je i iz Beča.

Organizatori su se posebno zahvalili ljudima bez čije pomoći ovaj skup ne bi mogao da bude organizovan, a to su Obren Mučibabić, Božo Boban Vukoje, Vedran Anđelić, Danilo Čabrilo, Miomir Obradović, Aleksandar Čokorilo, Boračka organizacija Nevesinja i Ognjen Škiljević.

Oni koji su bili na Saboru imaće šta da pamte, oni koji nisu takvu priliku neće propustiti naredne godine…

ZASTAVA SAŠIVENA NA KROVU STUDENTSKOG DOMA

Pažnju na svakom skupu Hercegovaca u Novom Sadu privlači zastava veličine 42 kvadratna metra sa velikom ljubavlju početkom vijeka napravljena ručno na krovu studentskog doma Bajić. Inicijatori za njenu izradu bili su Miodrag Sladoje i Goran Tamindžija, a idejni projekat su izradili tadašnji studenti arhitekture Nenad Drašković i Siniša Đogović. Mladi Hercegovci su zastavu sa ponosom isticali na nekim važnim sportskim manifestacijama kao što je EP u fudbalu koje je održano u Belgiji i Holandiji 2000. godine, na sportskim utakmicama u novosadskom Spensu. Sredinom 2003. godine zastava je poklonjena Udruženju tačnije njenom osnivaču Petru Peju Bajčetiću. Nakon skoro 15 godina zastava je uručena omladini Udruženja uz zavjet da je koriste onako kako dolikuje Srbima iz Hercegovine.

Inače, zastavu je osveštao sveštenik Ranko Gunjić, koji je u Novi Sad došao nakon 17 godina službovanja u Eparhiji ZHiP, odnosno crkvenoj opštini u Dubrovniku. On je bio veoma srećan što su ga se mladi Hercegovci sjetili i pozvali da blagoslovi i ovaj skup. Nije bio u prilici da se odazove pozivu i neposredno dođe, ali je pozdravio mlade i poželio im još mnogo susreta i prilika na kojima mogu da razviju svoj barjak.

Preuzeto sa: Slobodna Hercegovina

Nema komentara

Napišite komentar