Jubilej u Zrenjaninu: 25 godina Guslarskog društva „Petar Perunović Perun“

U Kulturnom centru Zrenjanina, 9. novembra, organizovana je manifestacija pod nazivom „Ja ne nosim gusle stare da ideje rušim nove“, a povodom obeležavanja 25 godina postojanja KUGD „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina.

U dvočasovnom programu manifestacije učestvovali su gosti iz nekoliko guslarskih društava iz Srbije i Crne Gore: narodni guslar Ljubiša Ateljević i Jovan Živković, kao predstavnici domaćina; Svetolik Lazović i Radenko Rmuš iz kragujevačkog DG „Karađorđe“; Đorđe Pavlović iz KUD guslara „Vuk Mandušić“ iz Vrbasa; Siniša Petrić, Radovan Radović i Velimir Poprmandić iz bijelopoljskog KUGD „P. P. Perun“; Vladimir Beljkaš iz beogradskog DG „Serdar Janko Vukotić i Draško Malidžan iz beogradskog DG „Vuk Karadžić“. Pored navedenih učesnika, publici su se predstavili i pesnik Blagoje Baković, članovi KUD-a „Pionir“ iz Zrenjanina, među kojima i Anđelina Švarc sa jednom pevačkom numerom, kao i pevačka grupa „Zvuci sa kamena“ iz Gajdobre.

Prisutnima se, u ime organizatora, obratio predsednik Društva dr Radivoje Jelovac, zatim pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i Vlatko Vuković iz bijelopoljskog društva guslara, koji je tom prilikom domaćinima poklonio gusle i zdravicu. Tokom programa, sekretar Društva Vladeta Obrenić uručio je povelje: Jovanu Živkoviću, Radetu Šoškiću, Dragoljubu Tepavčeviću, Rajku Bjelici i požrtvovanom predsedniku dr Radivoju Jelovcu, koji su članovi Društva od samog njegovog osnivanja. Pored oko 400 posetilaca, programu su prisustvovali i Mišo Albijanić, predsednik GD „Car Lazar“ iz Prištine, kao i predstavnici nekoliko guslrskih društava iz Vojvodine.

Veče je obeležila i promocija monografije Društva, koju je priredio Vučina Šćekić. Njome su obuhvaćni istorijat društva, raznovrsne aktivnosti, članstvo i mnogobrojni pokrovitelji. U Monografiji saznajemo da su prvi koraci organizovanja guslara na području Srednjeg Banata, povezani sa stvaranjem Centra za obrazovanje i kulturu pri tadašnjem prehrambeno-industrijskom gigantu “Servo Mihalj”, osnovanom početkom šezdesetih godina prošlog veka. Gašenjem kulturnog amaterizma pri IPK “Servo Mihalj”, guslari koji su bili članovi ove sekcije, organizovali su se i osnovali novu sekciju pri KUD “Pionir” iz Zrenjanina, koja će se od 25. novembra 1994. godine osamostaliti i prerasti u današnje Društvo. Mnogobrojne nagrade koje su osvojili njegovi članovi, kao i aktivan pristup očuvanju tradicije pevanja uz gusle, svrstavaju guslare iz zrenjaninskog KUGD „Petar Perunović Perun“ u značajne lučonoše i čuvare nematerijalnog kulturnog nasleđa Srpskog naroda.

(Društvo je svoje ime dobilo po guslaru i svestranom aktivisti iz okoline Nikšića, kojeg je, 1908. godine, ondašnja javnost upoznala dok je nastupao ispred spomenika Knezu Mihailu u Beogradu, izražavajući svoj revolt zbog aneksije Bosne i Hercegovine. Ovaj učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, koji se za vreme turneje po SAD-u družio sa Teslom i Pupinom, školovao se u Srpskoj muzičkoj školi, kod profesora Josifa Marinkovića, našeg poznatog komozitora, horovođe i Banaćanina iz okoline Novog Bečeja.)

Sandra Banjanin
FOTO DEVIĆ

Preuzeto sa: Slobodna Hercegovina

 

Nema komentara

Napišite komentar