Kljajićevo na svečan način obilježilo slobodarske datume

Slobodan Mihajlović – Boco: Ponosni smo na našu junačku istoriju!


Na Trgu 8. kordunaške udarne divizije u Kljajićevu, u organizaciji Udruženja boraca ratova 1991-1999. godine – Osma kordunaška udarna divizija, a povodom praznika Dana borca i Dana ustanka, položeni su vijenci na spomenik narodnom heroju Milošu Kljajiću, kao i borcima poginulim u ratovima za očuvanje Srba na prostorima bivše Jugoslavije: Zoranu Trbojeviću, Zdravku Striki i Ljubomiru Kneževiću.

Nakon svečanog čina polaganja venaca učesnici manifestacije su se uputili na Burduševo brdo, gde je upriličen ručak za sve učesnike.

Nakon izvođenja pjesme ,,Na Kordunu grob do groba“, predsjednik udruženja Slobodan Mihajlović – Boco pozdravio je prisutne.

– Njegujemo sjećanje da slobodarske dane i istoriju koja je junačka. Mi smo kao i naši preci dali vojničku riječ da ćemo čuvati svoju zemlju – rekao je Mihajlović koji je potom uručio zaslužnima povelje za podršku u ostvarivanju i negovanju tradicija NOR a i ratova 1990 – 1999:

Povelje su dodijeljene lokalnoj samoupravi Grada Sombora, Prvom nastavnom centru Vojske Srbije, Ministarstvu odbrane VS u Somboru, Policijskoj upravi Sombor, Vojvodina šume Sombor, Mesnoj zajednici Kljajićevo i Udruženje boraca Rastina,Savezu Srba iz regiona, Koaliciji udruženja izbjeglica iz Beograda i Zavičajnom klub Kordunaša

Pojedinačna priznanja dodijeljena su Ljubomiru Mikiću, Lazu Tanasiću, Petru Grabežu, Dragomiru Laliću, Đuru Lackoviću, Branku Šoštariću, Branku Mraoviću, Dušanu Vujaškoviću, Radmili Šarac, Iliji Radičaninu, Milanu Jovanoviću, Svetozaru Dančuu, Dušku Dejanoviću i Milošu Kljajiću.

Skup je pozdravio i predjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta koji je u svom govoru podsjetio na tri katastrofe srpskog naroda tokom dvadesetog vijeka – Prvi svjetski rat, zloglasnu NDH i nesrećne devedesete godine.

 

– Mnogi maši zemljaci su protjerani sa svojih vijekovnih ognjišta, ali iako smo doživjeli velike katastrofe ne smijemo da zaboravimo svoje korijene. Potrebno je da se okupljamo i čuvamo identitet krajiških Srba – rekao je Linta napominjući da se mora uložiti napor da svijet sazna istinu o Srbima kao stradalničkom narodu.

Osim žitelja Kljajićeva i okolnih mesta, skupu je prisustvovalo više od 80 učesnika iz oblasti društveno-političkog života iz Beograda, Novog Sada, Bečeja, Sombora i Rastine.

Između ostalih ovom skupu prisustvovali su narodni poslanici u pokrajinskoj skupštini Dragomir Lalić i Nada Mandić, vijećnik za poljoprivredu grada Sombora mr. Darko Radulović, zamjenik načelnice gradske uprave grada Sombora Ljubomir Mikić, predsjednik Koordinacije udruženja izbjeglica Mile Šapić, predstavnik Vojske Srbije major Nebojša Mijailoviću, predstavnik MUP Darko Šušnjar, predsjednik Udruženja boraca ratova 1991-1995″Osma kordunaška udarna divizija Đuro Škaljac, u ime Vojvodinašume Vaso Roknić, SUBNOR Bečej Đuro Lacković, poverenik MO Čonoplja i kordinator Mesnih odbora seoskih organizacija SNS Darko Smiljanić, prestavnnik MZ Kljajićevo Bogdan Jančić, predstavnik Kuglaškog kluba Kljajićevo Vlado Bojanić…

RSK – (Redakcija Srpskog Kola)

Nema komentara

Napišite komentar