Кљевчани не заборављају своје коријене – поклоњена земља црквеној општини Кљевци

Земља у Кљевцима (општина Сански Мост), тренутно, нема велику материјалну вриједност. Њена вриједност је патриотска, духовна и емотивна.

Велико дјело је учињено потписивањем уговора о препису земље и преносу поклона на Црквену општину Кљевци. Земљу су преписала браћа Крагуљ Глишо, Обрад и Милан.

Кљевчани се сваке године у великом броју окупљају у свом селу за Спасовдан. Сами су узели ствар у своју руке и обновили двије цркве. Цркву Вазнесења Господњег из 1850. године усташе су запалиле 1941. Након ослобођења она је обновљена. Нови Храм Св. архиђакона Стефана завршен је за вријеме рата 1994. године. Оба храма су урушена и оскрнављена 1996. године.

Према попису становништва из 1981. у Кљевцима је било Срба 701, Муслимана 184, Хрвата 152 и Југословена 129. Десет година касније 1991. у селу је било Срба 601, Муслимана 152, Хрвата 64 и Југословена 11. Те 1991. у Кљевцима је било 240 српских кућа. У рату су порушене и девастиране, а Кљевчани, ријешени да своју дједовину сачувају, почели су да их обнављају.

Нису добили помоћ од ниједне институције, већ су сами сакупљали средства и обнављали. Данас нико од Срба не живи у Кљевцима, само повремено долазе.

Како је за Српско коло рекла Сања радић Попржен Кљевчани су изузетно везани за своје село, а посебно ју је дирнуо гест браће Крагуљ.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар