Kordunaši iz Čikaga slave Svetu Petku i obnavljaju crkve u zavičaju

Kordunaši koji žive u Čikagu i okolnim mestima okupili su se za praznik Svete Petke u nedelju 27. oktobra 2019. godine u Srpskom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i obeležili Slavu Kordunaša u Čikagu. Bogosluženje i osvećenje slavskog žita i kolača predvodio je sveštenik rodom sa Korduna Đuro Krošnjar.

Domaćin Slave bila je porodica Vučković – Ljuban, Mira, Sanja, Dragan, Nataša, Danijela i Marko, koja je za slavsku trpezu pripremila i neka od tradicionalnih jela sa Korduna. Kod mnogih je još živo sećanje na Kordun a na to ih je recitacijom o rodnom kraju u ime domaćina podsetilaSanja Vučković.

Protojerej stavrofor Đuro Krošnjar se zahvalio domaćinima i svima koji su došli na još jedno zavičajno okupljanje. On je podsetio da su Kordunaši u Čikagu  vezani za svoj kraj pa su tako obnovili srpske crkve Svete Petke u Čemernici i Sjeničaku. I ove godine prikupljeni prilozi biće namenjeni za fasadu na hramuSvetog Nikole u Blatuši kod Vrginmosta.

Kordunaši iz Čikaga najavljuju da će nastaviti tradiciju okupljanja za Svetu Petku pa će za sledeću godinu domaćin zavičajnog okupljanja biti Vera i Vlado Bjelopetrović.

S.  Dančuo

Nema komentara

Napišite komentar