KRAJINA ŽIVI: U Beogradu obilježeno 27 godina od proglašenja Ustava RSK

U organizaciji Udruženja građana Srbski svetionik u svečanoj sali GO Stari Grad 17.12.2018. godine održana je Svečana akademija Krajina živi povodom obilježavalja 27 godina od proglašenja Ustava Republike Srpske Krajine.

Republika Srpska Krajina je proglašena 19.12.1991. godine na ustavotvornoj skupštini u Kninu. Obuhvatala je teritoriju sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Zapadne Slavonije, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Glavni grad bio je Knin. Većinu teritorije Republika Srpska Krajina je izgubila tokom hrvatskih vojnio-policijskih operacija Bljesak i Oluja 1995. godine. Ostatak Republike Srpske Krajine u istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, prema Erdutskom sporazumu, kroz prelaznu upravu Organizacije Ujedinjenih nacija, integrisan je u sastav Republike Hrvatske 1998. godine.

Ispred Udruženja Srbski svetionik prisutne je pozdravio Milan Čučković.

– Većina članova Srbskog svetionika potiče iz Krajine, a osnovni motiv osnivanja je širenje nacionalne svijesti – rekao je Čučković. On je rekao da je ovo Udruženje osnovano u Batajnici prije tri godine, a prepoznatljivo je po brojnim aktivnostima tokom godine.

Član pjevačka grupe Petrova gora – Kordun Nikola Đapić pričao je o životu Krajišnika graničara, po istinitom događaju koji se zbio krajem 19. vijeka kod Korenice. Poučna priča koja govori o visokim moralnim standardima u kojima se podrazumijevalo da bi čovjek radije umro nego pogazio svoju riječ.

Duško Dejanović pričao je o vojniku iz Prvog svjetskog rata Dragoljubu Jeličiću koji je bio porijeklom sa Korduna. Prilikom jedne smotre vojske na Kalemegdanu zapazio ga je regent Aleksandar i odveo na dvor kao najmlađeg borca. Uskoro je počeo i Prvi svjetski rat. Dragoljub željan borbe, pobjegao je sa dvora i pridružio se komitskoj četi vojvode Vojislava Tankosića. Sa tom jedinicom prošao je mnoga ratišta. Bio je ranjen šest puta. Odlikovan je sa tri medalje za hrabrost. Učestvovao je i u Drugom svjetskom ratu, pristupio je partizanskom pokretu.

– Iako je u Prvom svjetskom ratu bio komita – četnik, u Drugom svjetskom ratu je partizan. Bila mu je bitna slobodna zemlja. Poslije rata bio je poznati pozorišni glumac i režiser. Na kraju Dragoljub Jeličić nastanio u Nikšiću gdje je i umro u 62. godini – rekao je Duško Dejanović.

O glinskoj crkvi i stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu govorio je Luka Mrkobrada.

– U Glinskoj crkvi 29. jula 1941. godine dogodio se stravičan zločin. Prota jerej Jovan Bošković i jedini preživjeli Ljuban Jednak svjedoče o tom događaju . Ustaše su se naslađivale mukama ljudi, ubijali su ih hladnim oružjem, pred ikonama. Tog dana je u samoj crkvi, na putu do nje i pred samom jamom kod Novog Sela, ubijeno je između 1.650 i 1.800 ljudi. Žene su silovane. Ustaše su se ponašale kao da je opštenarodno veselje – rekao je Luka Mrkobrada i naveo kako je ovaj zločin vrhunac monstruoznosti.

Savo Štrbac ispričao je sudbinu Jove iz sela Ivoševci, opština Knin. Jovo je u Sloveniji oženio Rozaliju, a potom su se presili u Zadar gdje su postali roditelji sinova Jovana i Gorana. Napravili su veliku kuću, Rozalija se učlanjuje u HDZ i nakon izvjesnog vremena prijavljuje svog muža Jova policiji, koji mu pronalaze ekspolozivnu napravu kućne radinosti, ali pravi razlog je što je Srbin.

Savo Štrbac kao njegov advokat branio ga je i Jovan biva oslobođen. Kada je otišao u Krajinu žena ga proglašava mrtvim i prodaje njihovu kuću. Sin Jovan nestaje u Krajini, do danas ne zna gdje je njegovo tijelo. Izgubio je i drugog sina Gorana. Tamo gdje je sahranio Gorana, u grobnici je ostavio mjesto za sebe i Jovana.

– Kada me pitaju kada ćemo se vratiti u Krajinu, vratićemo se na ruskim tenkovima, to je figurativno rečeno u novoj preraspodjeli moći – rekao je Savo Štrbac.

Na kraju je Čučković pročitao prigodnu autorsku pjesmu Dogodine u Kninu.

Mada su bile najavljene tri pjevačke grupe u programu je učestvovao samo KUD Petrova gora Kordun.Otpjevali su nekoliko pjesama: Oj Krajino i Na Kordunu grob do groba – ženska pjevačka grupa Petrova gora – Kordun, muška pjevačka grupa Petrova gora – Kordun: Ako pitaš prijatelju odakle sam ja, Nikola Đapić –Vratiće se moja djeca.

Ovom događaju, pored učesnika, prisustvovalo je dvadesetak ljudi. Nažalost, organizator skupa Srbski svetionik na čelu s Milanom Čučkovićem zabranio je podjelu lista Srpsko kolo, iako je to bio jedini medij koji je pokazao interesovanje za ovaj događaj.

Novinar Srpskog Kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar