U Čikagu krajiške zavičajne priče, 18. put

Krajišnici koji žive u Čikagu i njihovi prijatelji, protekle subote, prisustvovali su Krajiškom prelu koje je održano u sali manastira Nova Gračanica. Uz zavičajnu muziku, srpsku hranu i pića, u društvu komšija i sa pričama iz „starog kraja“ mnogi su se osećali kao da su u zavičaju. Ovaj najveći skup Krajišnika u Americi, koji je održan po 18. put, organizuje Udruženje krajiških Srba „Prelo“ čiji je predsednik Ljubinko Špegar govorio o aktivnostima tog udruženja.

“Organizujući ovu i slične manifestacije pokušavamo da ovde u Americi očuvamo običaje, tradiciju, srpsku pravoslavnu veru, kulturu i jezik Srba-Krajišnika. U tome smo u ovih 17 godina bili uspešni zahvaljujući svima koji podržavaju i pomažu rad „Prela”.

Predsednik Udruženja krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga, Ljubinko Špegar

Naše krajeve iz kojih potičemo nismo zaboravili. Dokazujemo to i na taj način što pomažemo bolesnima, invalidima, siromašnim porodicama, talentovanu decu, kulturno-umetnička društva, obnove i izgradnju srpskih hramova na području Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ansambl “Dukati i biseri”

Suizdavači smo leksikona Znameniti Srbi Banije autora Branka Krnjajića i zbornika Sava Mrkalj pjesnik i filolog u pripremi prof. dr Duška Pevulje iz Banjaluke. U prošloj godini namenili smo 29.000 dolara i poslali na 14 „adresa” pojedinaca i udruženja”, istakao je Špegar.

Iguman manastira Nova Gračanica kod Čikaga, arhimandrit Serafim je poručio da krajiški Srbi poreklom iz Dalmacije, Like, Bosanske krajine, Slavonije, Hercegovine, sa Korduna i Banije, koji su nasilno izgnani iz svojih domova i ponovo se kuće u Americi, zajednicu mogu da održe jedino uz svoju pravoslavnu veru.

Konzul žeran Dejan Radulović

“U ime Generalnog konzulata Republike Srbije želim da izrazim podršku svim vašim aktivnostima. Zahvalni smo vam na vašem humanitarnom radu i pomoći našem narodu u BiH i Republici Srbiji. I na taj način čuvate i održavate veze sa svojim krajem i sa našom domovinom. Budite ponosni na sve ono što činite na očuvanju srpske zajednice u ovom delu Amerike i na negovanju najvažnijih vrednosti srpskog naroda – tradicije, religije i lepog srpskog jezika”, poručio je konzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović.

U programu Krajiškog prela učestvovale su dečje folklorne grupe Svilen konac i Opelenac, kao i folklorni ansambl Dukati i biseri. Slobodan i Nada Brkić otpevali su srpske duhovne i izvorne pesme. Srpsko amatersko pozorište iz Čikaga prikazalo je delove predstave Srpska ramonda koju su pripremili povodom jednog veka od završetka Velikog rata.

Najmlađi posetioci upoznali su se sa srpskom istorijom i srpskim krajevima kroz igru i crtanje. O aktivnostima ovog čikaškog udruženja Srba, posetioci su se mogli upoznati i kroz izložbu fotografija novinara Svetozara Dančua.

Preuzeto sa: rts.rs
Izvor: SVETOZAR DANČUO

Nema komentara

Napišite komentar