Krajišnici iz Čikaga pomažu zavičaju

Udruženje krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga nastavlja da pomaže pojedince i udruženja u Zavičaju. Nedavno je tako za potrebe lečenja upućena donacija porodici Dabić iz Šabca poreklom sa Banije i Kordunašu Đorđu Niševiću iz Busija za oporavak od posledica saobraćajne nesreće. Udruženjima Dalmatinaca i Banijaca iz Subotice data je pomoć za obnovu Dositejeve kuće u Plavnu pored Knina i za knjigu „Banijski riječnik“.


Donaciju je primio i talentovanom učeniku Siniši Matijeviću iz Krnjaka koji je ove godine krenuo u Pravoslavnu gomnaziju u Zagrebu. Donacije je uručio član uprave „Prela“ Svetozar Dančuo za vreme nedavne posete Srbiji.
Zahvaljujući se na pomoći Željko Matijević je istakao da je ona njegovom sinu Siniši podsticaj za učenje i razvoj slikarskog talenta.

Milorad Kuraica, koji vodi projekat obnove Dositejeve kuće u Plavnu, očekuje da će uz pomoć Srba iz rasejanja ovaj projekat uspešno da se završi. Željko Tintor je najavio nova izdanja sa banijskim tematikama.


Udruženje krajiških Srba „Prelo“ je jedno od najaktivnijih srpskih udruženja u Americi a pored humanitarnih akcija prisutno je gotovo u svim akcijama obnove srpskih hramova u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Tako je među prvima dalo sredstva za obnovu hrama u Petrinji, a dat je i novac za završetak crkvene sale pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u selu Kolunić kraj Bosanskog Petrovca i za obnovu hrama u Aranđelovu kraj Trebinja.

U ovom čikaškom udruženju najavljuju da će već početkom oktobra u okviru svoje jesenje manifestacije – Kestenijade sprovesti akciju pomoći za invalida Dušana Vukojevića Marsa iz Beograda.

Nema komentara

Napišite komentar